Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Ruža Tomašić na otvaranju konferencije (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija o ribarstvu:
‘Ne može se u Bruxellesu donositi zakon o Jadranu’

Ruža Tomašić na otvaranju konferencije (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija o ribarstvu (Foto: Tris/H. Pavić)

U organizaciji eurparlamentarke Ruže Tomašić  u Šibeniku se održava međunarodna Konferencija o ribarstvu na kojoj ribari i stručnjaci iz Hrvatske i Europske unije usuglašavaju stavove prema problemima s kojima se suočava hrvatsko ribarstvo i traže rješenja.

– Ja ne podržavam samo jednu vrstu ribara, već podržavam sve ribare. Jadransko more pripada svima nama, svi trebamo živjeti od njega, ali trebamo i vraćati tome moru nešto. Nažalost, naši ribari su doista posvađani, a kad ste posvađani između sebe, onda znate da je tako lakše bilo kojoj vladi koja dođe da vam nametne svoje mišljenje. Ako ste vi ujedinjeni, ako točno znate što hoćete, onda će te vlade morati slušati vas – rekla je Ruža Tomašić u svom uvodnom obraćanju okupljenim ribarima i stručnjacima.

Ona je posvjedočila kako se u Europskom parlamentu hrvatski glas ne čuje. – Vi znate da sam ja jedina zastupnica iz Hrvatske koja je punopravni član Odbora za ribarstvo. Dakle, kad se nešto lobira, trebam imati informacije puno vremena unaprijed, tako da mogu lobirati po različitim klubovima. Nadam se da ćemo danas doista iskoristiti ovu priliku i da će ovo biti jedan početak da možemo sjesti i razgovarati, na korist svima. Neke stvari koje su se potpisale u pretpristupnim pregovorima nama uopće ne pašu, jer što paše Portugalu, Njemačkoj ili Nizozemskoj, ne paše nama na Jadranskom moru. Jadransko more nije kao druga mora. Zato se moramo izboriti za sebe, moramo natjerati Europsku komisiju da dođe ovdje da vidi o čemu se radi. Ne može se u Bruxellesu donositi zakon o Jadranskom moru a da se nema pojma kako Jadransko more izgleda, koje su ribe u tome moru i kako naši ribari žive – rekla je Tomašić.
Konferencija je podijeljena na tri panela, Kočari i plivaričari,  Mali gospodarski ribolovni alati i Ribolov za osobne potrebe. Po njenom okončanju, ribari će prema hrvatskim i europskim institucijama izaći sa zaključcima.

Ruža Tomašić na otvaranju konferencije (Foto: Tris/H. Pavić)




Tags: , ,

VEZANE VIJESTI