Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA / POLITIKA
Književni festival “Prvi prozak na vrh jezika” ostao bez potpore Ministarstva kulture: “Ne radi se o ekscesu ni previdu, nego o sustavnoj politici”

Književni festival “Prvi prozak na vrh jezika” ostao bez potpore Ministarstva kulture:
“Ne radi se o ekscesu ni previdu, nego o sustavnoj politici”

Nakon što su dobili konačnu odbijenicu od Ministarstva kulture za financiranjem, organizatori književnog festivala Prvi prozak na vrh jezika poručuju: No pasaran! U svojoj objavi na Facebook stranici organizatori ističu kako “nije problem što se neki programi podržavaju, nego što se drugi pokušavaju ukinuti. I to ciljano, oni koji imaju velik ugled, koji su dobro vođeni, ili pak oni koji su nastali iz prepoznatog vapaja scene, da popune praznine i otvore prostor za nove vrijedne glasove”.

 

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:
“Upravo je stigla odbijenica Ministarstva kulture na žalbu zbog nefinanciranja jedinog Festivala za mlade i već selektirane autore Prvi prozak na vrh jezika i, nakon 12 godina rada i 22 objavljene knjige, Nagrada Prozak i Na vrh jezika. Tu valja pribrojiti i izostanak podrške za objavu knjige nekim laureatima, po svemu, najboljim mladim pjesnicima. Vijeće je očito odlučilo ove nagrade i Festival pokušati u perspektivi ukinuti, kao što pokušavaju i s Goranovim proljećem i svime vitalnim i valjanim. Dakle, ne radi se o ekscesu ni previdu, nego o sustavnoj politici, pa valja o tome reći koju, no prvo neka im odgovorimo: no pasaran. U to ćete se uvjeriti.
A možda je dio problema baš u tome što je i Nagrada I. G. Kovačića dio ovog Festivala? Ili laureatkinja Dorta Jagić? Možda naš trenutno uvjerljivo najprevođeniji pjesnik Marko Pogačar? Ili nesolidnost jedne od nacionalno i internacionalno najpriznatijih spisateljica Olje Savičević Ivančević ili moje uredničko-kulturtregerske malenkosti?
Svakako je problem nelegitimno Vijeće sastavljeno mimo inkluzivnih običaja scene – jer HDP recimo sigurno nije nijednog člana Vijeća podržao, pa je samim time ignoriran kao jedno od dva društva pisaca – oktroirano u tehničkom mandatu notornog Hasanbegovića. Vrijedilo bi zato provjeriti i njihove prijavnice i strukovne podrške, kojih, siguran sam, nije bilo. Niti ih zakonski mora biti, to nalažu „tek“ bolja načela.
Sastav vijeća danas čine profesionalni konvertit i klijentelist, te stručnjaci za staru književnost koji, sve skupa, kao da ne podnose ništa živo, niti išta od onoga što će povijest postati. Teško da i ovako skučeni to ne znaju. Odabrali su da guše i brišu, tako će im biti upisano i neizbrisano.
Valja spomenuti i sukobe interesa, jer projekti članova Vijeća tusto su financirani, dapače, lani, kada su svima proporcionalno srezana sredstva, to se nije dogodilo i festivalu „Stih u regiji“ koji vodi Ervin Jahić.
No, nije problem što se neki programi podržavaju, kakvi god bili, nego što se drugi pokušavaju ukinuti. I to ciljano, oni koji imaju velik ugled, koji su dobro vođeni, ili pak oni koji su, poput našega, nastali iz prepoznatog vapaja scene, da popune praznine i otvore prostor za nove vrijedne glasove. Posebno je komično to što Ministrica izjavljuje: „ako neće mladi ljudi više participirati u kulturi i umjetnosti, onda sve ovo što radimo nema nikakvog smisla. To mi se čini najveći izazov, apsolutni prioritet.”
Umjesto da intervenira u odluke nelegitimnog i ciljano štetočinskog Vijeća Ministrica ih svojom šutnjom, što reći nego – podržava.
Književnost bez novih autora je već mrtva. Za ubojstvo nazovi Vijeće: dr. sc. Slobodan Prosperov – Novak, dr. sc. Nikica Barić, doc. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje i, upadljivo bez titule, Ervin Jahić.”

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI