Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / POLITIKA
T. Karamarko i društvo u Uzraelu (foto Facebook)

Karamarko u Izraelu:
Promišljam o sljedećoj fazi vlastitih ideja o budućnosti Hrvatske

T. Karamarko i društvo u Uzraelu (foto Facebook)

T. Karamarko i društvo u Izraelu (foto Facebook)

Obećali smo prošli puta u tekstu Vapaji Karamarku: Vrati se molim te… Žurno predsjedniče, ovo sve više zdrav čovjek ne moze izdržati! kako ćemo marljivo i redovito prenositi ukazanja bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na Facebooku gdje god se pojavi u svijetu. Nakon prvog njegova obraćanja iz Velike Britanije (vidi: T. Karamarko na Facebooku: Domoljub u Londonu), predano smo čitateljstvu iznijeli ponešto o američkim putešestvijama bivšeg prvog HDZ-ovca, ministra, savjetnika predsjednika, ravnatelja obavještajnih agencija… itd., te o njegovim razmišljanjima o Think Thanku.

Rekli smo tada kako ćemo, ako se sljedeći put javi iz npr. Moskve, također popratiti Karamarkovu poslanicu na fejsu. Promašili smo, te se ispričavamo. Gospodin Karamarko je ovaj put bio u Izraelu, a ne u Rusiji, te je uz ostalo ustvrdio kako ‘promišlja o sljedećoj fazi vlastitih ideja o budućnosti Hrvatske’. Dok ne saznamo što će donijeti Karamarkova nova faza ideja o budućnosti Hrvatske, prenosimo u cijelosti njegovo obraćanje javnosti kako bi ga vidjeli i oni koji nisu pripadnici Facebooka. A oni koji jesu neka kliknu OVDJE.

 

Prošli tjedan posjetio sam Izrael. Nadahnjuje me posvećenost Izraelaca održavanju sigurne i prosperitetne zemlje dok promišljam o sljedećoj fazi vlastitih ideja o budućnosti Hrvatske. Vjerujem da su Izrael i Hrvatska vrlo slične zemlje. Obje su mlade i izgrađene na domoljublju, obje su prošle iskušenja rata i danas budno prate izvanjske neprijateljske elemente. Snažna obrana ključna je za vitalno gospodarstvo. Izrael je to dokazao, a i Hrvatska razumije važnost gospodarske i vojne snage.
Susreo sam se s mnogim stručnjacima za sigurnost, među kojima je i moj prijatelj Yitzhak Aharonovich, koji je bio ministar javne sigurnosti u Izraelu dok sam bio ministar unutarnjih poslova. Sastanak s Yitzhakom u tvrtki Israel Military Industries bio je prilika da nakon dugo vremena sjednemo i razgovaramo o mnogim temama.
Od Roberta Ilatova, člana Knesseta, saznao sam više o političkoj situaciji u Izraelu. Gospodin Ilatov na čelu je parlamentarnog odbora koji pruža potporu izraelskom sektoru visoke tehnologije. Razgovarali smo o načinima primjene izraelskog iskustva u brzom razvoju visoke tehnologije i kulture startup tvrtki kako bismo pomogli u razvoju tog sektora i u Hrvatskoj.
Jednako tako, posjetio sam centar za poljoprivredna istraživanja Newe Ya’ar kako bih vidio na koje načine Hrvatskoj mogu koristiti izraelska istraživanja u tom ključnom gospodarskom sektoru, s ciljem poticanja razvoja naših poljoprivrednih gospodarstava kroz povećanje domaće proizvodnje i poboljšanje kvalitete. Ovaj se centar bavi naprednim tehnologijama u poljoprivredi, znanošću biljaka i životinja i upravljanjem vodenim resursima. Moramo poboljšati domaću proizvodnju hrane kako bismo ojačali gospodarstvo i pomogli hrvatskom selu da se održi i razvija. Izraelska stručnost u poljoprivredi može ponuditi rješenja kako bi se odgovorilo na taj izazov.
Bila mi je čast posjetiti Institut za protuterorizam, jedan od vodećih centara za istraživanje i razvoj u području protuterorizma, prvi takav u svijetu. Razgovarali smo o sve većoj prijetnji radikalizma i ekstremizma u Europi te o važnosti suradnje i dijeljenja informacija kako bismo zajedno riješili ta vrlo osjetljiva pitanja.
Vratio sam se u Hrvatsku sa spoznajom da su Izraelci i Hrvati duboko povezani te da Izrael može biti snažna potpora Hrvatskoj dok kroči prema svojih sljedećih 25 godina.

T. Karamarko u Izraelu (foto Facebook)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI