Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Ivan Vrdoljak (Foto: Nedjeljom u 2/Facebook)

Ivan Vrdoljak u Nu2:
Većini građana već je postalo neugodno zbog predsjednice

Ivan Vrdoljak (Foto: Nedjeljom u 2/Facebook)

U emisiji Aleksandra Stankovića gostovao je predsjednik Hrvatske narodne stranke.

Ivan Vrdoljak (Foto: Nedjeljom u 2/Facebook)

– Stanje u Agrokoru može se odraziti na BDP, na prihode proračuna, na ekonomske utjecaje u regiji i na niz kooperanata i partnera tvrtke Agrokor – počeo je Ivan Vrdoljak o vrućoj gospodarskoj temi. – Agrokor ima ogroman utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, o njemu ovisi preko 100 tisuća hrvatskih obitelji i zato ovaj slučaj ne treba gledati kroz prizmu obitelji Todorić. Ovo nije trenutak za nekakav jeftini populizam, moramo zadržati mir i stabilnost.
– Uvijek govorim da se ne smije dogoditi da građani Hrvatske plaćaju tuđe dugove, a ne smije se dovesti u pitanje ni pravo vlasništva i sloboda poduzetništva. No, Vlada i svi ostali faktori na političkoj sceni moraju u slučaju Agrokora smiriti situaciju i pripremiti potencijalne scenarije te onda i ponuditi rješenja – rekoa je Vrdoljak, ističići da „nije vrijeme da HBOR da novi kredit Agrokoru, dok se ne zna kakav scenarij nas očekuje“.
Kmentirajući oklijevanje SDP-a da prodrži HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba, Ivan Vrdoljak je rekao: – Šefica cijelog projekta kandidature je Anka Mrak Taritaš, a prema informacijama koje imam, pregovori s SDP-om su u zadnjoj fazi, odnosno ono najbitnije je ispregovarano. Naš osnovni politički cilj je donijeti promjenu u Zagrebu; riješiti promet s dva nova mosta i pametnom regulacijom, riješiti problem otpada, zatim i transparentnost funkcioniranja grada.
Na opasku voditelja da je Mrak Taritaš trenutačno najpopularnija članica stranke, Vrdoljak je kazao: – Kažu da su najbolji one vođe koji se okruže boljim od sebe, ja bih volio biti takav vođa. Nije svrha paziti na osobni rejting, nego građanima dati pravi rezultat.

‘Nisam u sukobu interesa’

Predsjednik HNS-a je, komentirajući dosadašnje djelovanje Davora Bernardića, novog predsjednika HNS-a istaknuo da ima dojam da se radi o „iskrenom i otvorenom čovjeku“, kojemu „treba dati vremena da se pokaže u pravom svjetlu. Pričajući o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, bio je nešto manje optimističan: – Većem dijelu hrvatskih građana, uključujući i mene, postalo je neugodno. Mislim da je njezin najveći i jedini uspjeh bila pobjeda na izborima. Koji je rezultat njezine vanjske politike? Imamo li danas veći autoritet u regiji i Europi nego prije dvije godine?
Za premijera Andreja Plenkovića tvrdi da je „vrlo je brzo od proeuropskog političara postao balkanski, odnosno istočnoeuropski političar“. – Donio je jednu retoriku stabilnosti, ali nam je priuštio zaustavljanje obrazovne reforme, kao i strategije turizma i industrijalizacije. Plenković nema jasnih odluka i zbog te neodlučnosti, primjerice anemične reakcije na postavljanje proustaških ploča, veći dio građana je razočaran – tvrdi Vrdoljak.
Na pitanje o eventualnom sukobu interesa u slučaju prodaje tvrtke njegove supruge poduzetniku, čiji je projekt Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva uvrstio na listu strateških projekara, odgovorio je: – Ima jedna laž u svemu tome, a to je da ja ničiji privatni projekt nisam proglasio strateškim, a nije ni Vlada u kojoj sam sudjelovao. To je napravila Vlada Mosta i HDZ-a nakon mog odlaska. Previše je u toj priči navodnih i alternativnih istina.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI