Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
KOMENTARI
Ima tu nešto… / Labuđe njezino

Ima tu nešto… / Labuđe njezino

Piše: Renato Baretić

Ilustracija: Mario Jurjević

 Nitko kao gospođa Grabar-Kitarović nije glasačkom tijelu Srbije mogao s toliko lakoće pomoći da shvati kako će Vučić, nenabrojivim svojim uskraćenostima unatoč, ako pobijedi, biti najnormalniji predsjednik na Balkanu. Sve do petka i baletne premijere…

Već je i vrtićkoj djeci jasno kako se Srbija i Hrvatska, odnosno njihove konzervativno-licemjerne političke “elite” (sve sȃm europski pučanin do europskog pučanina!) međusobno ispomažu u ugusto raspoređenim izbornim ciklusima, potpirujući tobožnje neprijateljske strasti za biračku nejač s one strane granice. Pred svake hrvatske izbore, u Srbiji krenu s maloumnim paračetnikovanjem uz prepoznavanje suvremenog ustašijanja čak i tamo gdje ga u nas nema, a kad krene srpsko predizborje, tad im se s hrvatske strane drugarski uzvrati maloumnim paraustašenjem i prepoznavanjem četnikovanja čak i tamo gdje ga u njih nema. I lijepo se to, baš vješto, uplelo: svako malo i tu i tamo su neki izbori – lokalni, parlamentarni ili predsjednički – tako da vremena za kakav-takav predah jedva da i preostane. To i jednima i drugima, naravno, odgovara: opuste li se birački mozgići toliko da pomisle kako nikakvih napetosti i neprijateljstava zapravo uopće nema, mogli bi glasati za nekoga tko se zalaže da takvo stanje potraje što duže, a u čemu bi onda bio smisao postojanja Hrvata i Srba?

Gospođa u crnom kao Ljubiša Preletačević Beli …

U tom svjetlu prilično je zbunjujuć (zasad) posljednji ispad hrvatske predsjednice, ovaj s premijere “Labuđeg jezera” u zagrebačkom HNK-u. Naime, po svim simptomima iz dosadašnjih (jamačno, pomno isplaniranih!) predsjedničinih gafova, bilo je čitljivo ono što je svakome jasno: to da gospođa želi pripomoći ionako najmoćnijem kandidatu na skorim srbijanskim predsjedničkim izborima, aktualnom premijeru Aleksandru Vučiću. Nitko kao gospođa Grabar-Kitarović nije glasačkom tijelu Srbije mogao s toliko lakoće pomoći da shvati kako će Vučić, nenabrojivim svojim uskraćenostima unatoč, ako pobijedi, biti najnormalniji predsjednik na Balkanu.
Međutim, nakon ovoga s postkonceptualističkim hagioperformansom u Hrvatskom narodnom kazalištu prošlog petka, među ovdašnjim se političkim analitičarima, a i onim ozbiljnijima u Srbiji, proširila sumnja: nije li gospođa u crnom, na rizično tankim visokim potpeticama, pretrčala na stranu Ljubiše Preletačevića – Belog, možda najkonkurentnijeg Vučićevog oponenta na predsjedničkim izborima?

“Samo Jako(v)! “

Molim? Još ne znate tko je Ljubiša Preletačević – Beli?! Uguglajte te tri riječi i sve ćete saznati za manje od minute: pravim imenom Luka Maksimović, taj sportaš, komedijaš i student komunikologije sa svojom opičenom ekipom okupljenom oko nezavisne liste Sarmu probo nisi (SPN), pod sloganom “Samo jako!”, kroz čisto sprdanje sa svime što službena politika jest, ili bi valjda trebala biti, osvojio je drugu poziciju, 20 posto glasova, u gradskom vijeću Mladenovca. A prije desetak je dana, uredno skačući daleko preko granice dobrog ukusa i političke korektnosti, skupio i potrebnih 10.000 potpisa za predsjedničku kandidaturu. Jašući bijeloga konja u bijelom redengotu, s posastrance obrijanom glavom i punđom na tjemenu, stasiti Preletačević – Beli dovinuo se do statusa megazvijezde na srbijanskom političkom nebu, a to susjedima i susjedama nipošto nije za zanemariti.
Nije to zacijelo promaklo ni obavještajno-savjetničkim strukturama oko naše predsjednice, žene koja po Ustavu sukreira vanjsku politiku i “Labuđe njezino”. Pogledajte Preletačevićeve spotove na YouTubeu i mozaik će vam se pred očima složiti sam od sebe: on Preletačević – a ona među labudovima, pticama selicama; on Beli – ona sva u crnom; on s punđom – ona s punđom; on na tuđem bijelom konju – ona s tuđim bijelim buketom cvijeća; on se sprda s predsjedničkom dužnošću, ali ipak želi biti predsjednik – ona također; on “Samo jako!” – ona “Samo Jakov!”… Previše je tu znakova a da bi se sve moglo proglasiti tek pukom slučajnošću.
Spavaš li mirno, Vučiću Aleksandre?

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI