Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić)

Hrvoje Zekanović (Hrast):
Nepravedno je da ministar Dobrović od NP Krka traži da financira Ryanair

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić)

Hrvoje Zekanović (Foto: Jozica Krnić)

Dok su mediji puni informacija o kadrovskim promjenama u Upravnom vijeću Nacionalnog parka Krka, odnosno prijeporu između HDZ-a i Mosta, ne vodi se računa o naputku ministra Slavena Dobrovića, o kojemu će se odlučivati na idućoj sjednici Upravnog vijeća, tvrdi saborski zastupnik Hrasta, Hrvoje Zekanović. Radi se o naputku, rekao je Zekanović, kojim se od Nacionalnog parka Krka traži da s milijun kuna financira Zračnu luku Zadar.

– Argument za ovo jest da je Nacionalni park Krka pod državnom ingerencijom te ministar ima legitimitet dati naputak da se financira ono što on želi. No, činjenica je da vlasnička struktura Zračne luke Zadar izgleda ovako: 55 posto je vlasnik država, 20 posto Zadarska županija, 20 posto Grad Zadar, a 5 posto je vlasnik Općina Zemunik. Primijetili ste da iz Šibensko-kninske županije ne postoji nitko tko sudjeluje u vlasništvu – rekao je Zekanović te dodao: – Da je ta zračna luka isključivo zadarska govori i podatak da 140 zaposlenika svi su s prostora Zadarske županije, iz Šibensko-kninske županije tamo nema zaposlenika.
Apsurd je veći, kaže Hrastov zastupnik, što novac neće ići izravno Zračnoj luci Zadar, nego bi NP Krka trebala novac uplatiti Turističkoj zajednici Grada Zadra. Uslugu koju će platiti bit će svojevrsno zajedničko oglašavanje u Ryanairu.
– Ako Ministarstvo zaštite okoliša želi da se pomogne Zračnoj luci Zadar, može zamoliti HEP ili neku drugu državnu tvrtku, INA, Hrvatska pošta, HAC… Smatram da je ova odluka prema Šibeniku nepravedna. Gosti iz Zračne luke Zadar također odlaze i na prostor Vranskog jezera, Telaščice, Paklenice, pa zašto onda i te javne ustanove ne pomognu zračnoj luci u sufinanciranju. Također bi mogli novac dati i Split ili Dubrovnik, festivali Garden i Ultra, svi oni imaju koristi. Koliko ja znam, plaža Zrće je najveći koristi Zračne luke Zadar i Ryanaira – tvrdi Hrvoje Zekanović.
– Nije meni krivo da se pomogne Ryanairu, ali NP Krka, iako ima dosta sredstava, nema ih na bacanje. S tim se sredstvima mogu financirati šibenski projekti u kulturi ili sportu. Postoji opravdani strah da neće biti dovoljno novca za takve projekte, zbog odlaska milijun kuna u Zadar – rekao je na kraju Zekanović, koji je istaknuo kako je cilj ovakvog načina financiranja ustvari način plaćanja Ryanaira da i dalje koristi Zračnu luku Zadar: – Postoje i druge niskotarifne kompanije, a i ako Ryanair ode iz Zadra u Split, o čemu se priča u kuloarima, to za Šibenik neće značiti nikakvu razliku.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI