Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
GRAĐANI / PRIOPĆENJE
Feministički kolektiv fAKTIV: Noćni marš za seksualna i reproduktivna prava žena!

Feministički kolektiv fAKTIV:
Noćni marš za seksualna i reproduktivna prava žena!

Noćni marš 2016./Foto:Kristina Josić

Nakon odluke Ustavnog suda kojom je odbacio prijedlog da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim te prebacivanja odgovornosti na Hrvatski sabor, koji u roku od dvije godine treba donijeti novi zakon o pravu na pobačaj, reagirao je Feministički kolektiv fAKTIV.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
Prosvjedni marš koji se održava drugu godinu zaredom, a čija je ovogodišnja glavna tema borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30. 
Danas objavljena odluka Ustavnog suda da odbaci zahtjev Hrvatskog pokreta za život i obitelj i udruge “U ime obitelji” za ocjenu ustavnosti važećeg tzv. Zakona o pobačaju ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice

Rješenje Ustavnog suda

Rješenje Ustavnog suda
Udruga “U ime obitelji” već je najavila da će nastaviti raditi na izmjeni Zakona, a spominjao se i novi referendum, tako da nas u sljedeće dvije godine čeka teška borba za ionako krhka seksualna i reproduktivna prava žena. Poručujemo da ćemo pratiti svaki sljedeći potez, inzistirati na transparentnosti i raditi na razotkrivanju laži o pobačaju. Intervenirat ćemo i tražiti bolju i adekvatniju zaštitu reproduktivnih i seksualnih prava, kao i upozoravati na ionako loš socijalni i ekonomski položaj žena. Noćni marš je samo prvi korak! 
U skladu s netransparentnom vanjskom politikom Vlade na čelu s ministrom D.I. Stierom i njegovom novom desnom rukom Ladislavom Ilčićem uvaljuju nam se najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke manipulativne metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa – na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome se licemjerno pozivaju se na “volju birača”. 
 Poručujemo: E, pa nećete!  Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti, niti ćemo vam to dopustiti! 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI