Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Komunalni otpad ili smeće (Foto Hina)

Europski parlament:
Poboljšanje zakonodavstva o otpadu nužno za razvoj cirkularne ekonomije!

Komunalni otpad ili smeće (Foto Hina)

Europski je parlament jučer je od Europske komisije zatražio ambicioznije ciljeve u prijedlogu izmjena četiri direktive o otpadu kojeg je Komisija predstavila u prosincu 2015. godine, a koji bi trebao usmjeriti zakonodavstvo država članica do 2030. godine.

Zelena akcija poziva Ministra zaštite okoliša i energetike, Slavena Dobrovića, da u narednim pregovorima Vijeća ministara o izmjenama tih direktiva podrži ciljeve koje je izglasao Europski parlament, kako bi se u narednom desetljeću povećalo recikliranje, kompostiranje i ponovna uporaba, smanjilo bacanje te izbjeglo štetno i nepotrebno spaljivanje otpada u Hrvatskoj.
Ciljevi koje je jučer izglasao Europski parlament odnose se na povećanje recikliranja i ponovne uporabe komunalnog i ambalažnog otpada, smanjenje otpada od hrane i morskog otpada, smanjenje odlaganja i spaljivanja  otpada te obavezno odvojeno prikupljanje biootpada i drugih frakcija. Prema prijedlogu Europskog parlamenta, udio komunalnog otpada koji se reciklira i kompostira u Europskoj uniji s današnjih 44% treba povećati na 70% do 2030., a ambalažnog na 80%, dok odlaganje otpada na odlagališta treba ograničiti na 5%.
Iz Zelene akcije poručuju kako je to jasna poruka kako je u Hrvatskoj potrebna brza transformacija sustava u kojem se danas tek oko 15% komunalnog otpada reciklira i kompostira, a oko 85% baca na odlagališta. Također, novi obvezujući cilj od 5% ponovno uporabljenog otpada ukazuje na potrebu hitne uspostave centara za ponovnu uporabu, a cilj smanjenja bačene hrane za 50% do 2030. ukazuje na potrebu za uspostavu boljeg sustava doniranja hrane.
Zelena akcija je još prošle godine od hrvatskih europarlamentaraca/ki zatražila da glasaju za ambicioznije ciljeve smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada te pozdravljaju što je Europski parlament prepoznao važnost takvog iskoraka i dao jasan signal Europskoj komisiji da je potrebno potaknuti odustajanje od odlaganja i spaljivanja otpada.
Iz Zelene akcije podsjećaju kako je u prosincu 2015. godine Europska​ komisija pod vodstvom J.C. Junckera odbacila prijedlog prošlog sastava Komisije za razvoj cirkularne ekonomije te predstavila zakonodavni prijedlog čiji su ciljevi velikim dijelom oslabljeni.
– Taj je prijedlog ignorirao niz kvalitetnih mjera koje je Europski parlament predložio izglasavanjem Rezolucije o cirkularnoj ekonomiji u srpnju 2015 godine. Odbor za zaštitu okoliša i javno zdravstvo Europskog parlamenta u siječnju ove godine zatražio je izmjene prijedloga Europske komisije čime je poručio europarlamentarcima/kama da Europska​ komisija nije dovoljno ambiciozna, a to je prepoznala i većina zastupnika/ca u Europskom parlamentu na jučerašnjem glasanju, ističu iz Zelene akcije.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI