Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO
CRO Demoskop: HDZ u blagom padu, rastu Most i Živi zid

CRO Demoskop:
HDZ u blagom padu, rastu Most i Živi zid

Izvor: HRT

Saboru dvojka, a predsjednici trojka za rad. Najpopularniji političar Plenković, najnepopularniji Milanović.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka HDZ bi bio pobjednik izbora, pokazuje najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop koje prenosi HRT.
Na ljestvici preferencija političkih stranaka na vrhu je HDZ  s izborom od 32,8 posto (prema 34 posto iz veljače), dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 21,6 posto (prema 22,3 posto  prije mjesec dana). Na trećem je mjestu Most s 8 posto (u veljači 7,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 7,7 posto (prema 5,8 posto iz veljače),  zatim HNS (3,9 posto) i HSS (1,9 posto).
Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 22,4 posto (prema 24 posto iz veljače). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 13,4 posto (prema 13,6 posto iz veljače). Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na trećem je mjestu s 9,8 posto (prema 11,9 posto iz veljače). Anka Mrak-Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 9,4 posto (prije mjesec dana 6,9 posto), dok je Davor Bernardić peti s izborom od 5,2 posto (prije mjesec dana 6 posto).

Izvor:HRT

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva bivša čelnika na zalasku političke karijere: Zoran Milanović (12,7%) i Tomislav Karamarko (10%). Na trećem mjestu nepopularne ljestvice je Kolinda Grabar Kitarović sa 8,8%.
U ovomjesečnom istraživanju 60,1 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 55,2 posto iz veljače.  Razina potpore politici i radu Vlade u petom mjesecu mandata iznosi 45,6 posto (prema 49,4 posto iz veljače).
Predsjednica Republike za svoj je rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,0 (prema 3,13 iz veljače). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,25 (prije mjesec dana 2,34).
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI