Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA
“Break Free”: Globalna kampanja za prestanak korištenja fosilnih goriva

“Break Free”:
Globalna kampanja za prestanak korištenja fosilnih goriva

 

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija, u ovu nedjelju u 16 sati, organiziraju masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. Ovo je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj, kojim započinje val povezanih događanja u u organizaciji pokreta “Break Free”.

Break Free from fossil fuels globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve. Organizatori očekuju masovni odaziv biciklista u Zagrebu, a vožnja će biti pogodna za sve dobne skupine i nije natjecateljskog karaktera, već joj je svrha pokazivanje mnogobrojnosti podržavatelja ovakvog gradskog prijevoza.
“Vlade i korporacije još uvijek potiču korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime pogubnu za buduće generacije, zagađuju okoliš, štete zdravlju i dovode do kršenja ljudskih prava. Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na obnovljive izvore energije”, izjavila je Marija Tomac iz Greenpeace Hrvatska. Povorka će se nakratko zaustaviti ispred zgrade HEP-a,
“Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed!”, izjavio je Luka Tomac u ime Zelene akcije.
“Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena”, objašnjavaju iz Sindikata biciklista i pozivaju sve da se pridruže vožnji.
Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu ključan, ističu organizatori.
Polazak je iz dvorišta Tehničkog muzeja Nikole Tesle, a u sklopu prolaska biciklističke povorke kroz glavne prometnice Zagreba, biciklisti će se kratko zaustaviti ispred zgrade HEP-a gdje će rasprostrijeti 16 metara dug transparent s pozivom na završetak fosilne ere te kako bi se pozvalo na prelazak ka obnovljivim izvorima energije.
Više informacija o događaju možete pratiti putem Facebooka.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI