Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Branko Peran između politike i birokracije:  Od moćnika do “neželjenog HDZ-ova sina”

Branko Peran između politike i birokracije:
Od moćnika do “neželjenog HDZ-ova sina”

Kako se Branko Peran, bivši načelnik PU Šibensko-kninske i  PU Zagrebačke, svojedobni pomoćnik ministra pravosuđa na poziciji ravnatelja Uprave za zatvorski sustav, prometnuo u glavni remetilački faktor HDZ-a u Šibeniku i županiji? Mnogi bi htjeli znati odgovor na to intrigantno pitanje, ali zasad se odgovori izbjegavaju, ratovi rasplamsavaju, a Peran vodi bitku s birokracijom i politokracijom…

Ukratko, šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić javno ga proziva zbog stava temeljnog ogranka HDZ-a u Grebaštici, gdje je Peran vrlo angažiran, da ne podrži kandidaturu Gorana Pauka za župana, ali mu benevolentno obećava da sankcije zbog toga neće trpjeti. S druge strane, Peran je pokrenuo upravni spor protiv Pauka, odnosno županije, jer je, kako tvrdi, nezakonito smijenjen s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Tko tu koga za rogove drži..?

Smjena bez obrazloženja

Branko Peran je ne tako davno mogao što je htio. Bio je visokorangirani dužnosnik u sustavu MUP-a i Ministarstva pravosuđa, radio je kao predavač na šibenskom Veleučilištu, a pretendirao i na mjesto dekana te ustanove, sjedio je u nekoliko upravnih vijeća i nadzornih odbora i svakako spadao među utjecajnije stranačke ljude. A onda, sasvim iznenada, 4. studenoga 2016., u pola mandata, rješenjem župana Gorana Pauka, ekspresno je smijenjen s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Na njegovo je mjesto imenovan Ivica Ajduković, a kao predstavnik županije u UV je ušao i Ante Vrcić. Nitko od preostalih članova Upravnog vijeća nije detroniziran osim predsjednika Perana. Zašto? E, to ne zna ni sam Peran, a kako nikad nije dobio ni usmeno ni pismeno obrazloženje odluke, ustao je tužbom protiv županovog rješenja i pokrenuo spor na Upravnom sudu.
Zbog činjenice da je postupak u tijeku, župan Goran Pauk ne želi slučaj komentirati. Sve što nam je kazao na tu temu jest da se znaju prava osnivača, da je osnivač županija i da je prije dvije godine u ime županije osobno Perana imenovao na čelo UV-a ove zdravstvene ustanove, baš kako ga je u studenome prošle godine i razriješio, procjenjujući, temeljem raspoloživih informacija svojih suradnika, da je to oportuno.
Od tada bivši načelnik PU Šibensko-kninske, a neko vrijeme i PU Zagrebačke, vodi nevjerojatan rat s hrvatskom birokracijom. Tri i po mjeseca Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravstva ne mogu se dogovoriti u čijoj je nadležnosti Peranovo razrješenje s funkcije u UV-u.

Loptanje (ne)nadležnostima

Dva tjedna nakon razrješenja, 19. studenoga prošle godine, poslao je Ministarstvu uprave pritužbu na županovo Rješenje o njegovom razrješenju. Nije Peran preskočio ni Ured državne uprave u županiji kojemu je također poslao predstavku, ali su ga oni izvijestili da nisu nadležni u njegovom predmetu i proslijedili ga Ministarstvu zdravstva na postupanje.
O tome je  10. prosinca stigao i dopis iz Ministarstva uprave, odnosno Upravne inspekcije, u kojemu ga obavještavaju da je za postupanje po njegovoj predstavci mjerodavno Ministarstvo zdravstva „te se predstavka ustupa na daljnje postupanje sukladno propisanom djelokrugu“.
Ali, ovom birokratskom cirkusu  time nije bio kraj, nego tek početak. Pa je Peran 10. siječnja 2017. dobio dopis iz Ministarstva zdravstva upućen i na Ured državne uprave županije kojem predlažu“ izvršenje nadzora nad postupkom donošenja rješenja“, istodobno napominjući kako Ministarstvo zdravstva „nije nadležno za nadzor nad zakonitosti pojedinačnih  neupravnih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička i izvršna tijela općina, gradova i županija“. I što sad? Nije nadležno Ministarstvo uprave, nije nadležno Ministarstvo zdravstva, ali tko jest?
U tom kolopletu proturječnih odgovora i (ne)nadležnosti, 17. siječnja iz županijskog Ureda državne uprave, odjednom mu dojavljuju kako su zatražili postupanje  Ministarstva uprave, iako su do tada ustrajavali na svojoj nemjerodavnosti?!
I na kraju, 8. veljače ove godine dobio je Peran novi dopis Ministarstva uprave upućen Ministarstvu zdravstva jer da je to njihova nadležnost, ma koliko oni tvrdili da nije!!! I tako loptanje između ministarstava i nekadašnjeg prvog šibenskog policajca traje tri i po mjeseca, a još se ne zna tko je u ovom upravnom sporu uopće nadležan za postupanje…

Apel Pučkom pravobranitelju

Naposljetku se obratio Pučkom pravobranitelju pozivajući ga da snagom svoga autoriteta utječe na razrješenje njegove predstavke u kojoj je, kaže, ukazao na nezakonitosti u radu župana Gorana Pauka od kojeg je tražio da povuče rješenje o njegovoj smjeni, ali je ovaj to odbio.
–  Ne ulazim u to tko je u pravu od nadležnih ministarstava ili državnih tijela, ali ovakvo ponašanje je sramotno, neozbiljno, neprofesionalno i ne ulijeva  povjerenje građanima u pravnu državu u koju se svi kunemo – veli Peran, napominjući kako svako odugovlačenje u rješavanju spora proizvodi nove štetne posljedice Zavodu za javno zdravstvo, jer novo Upravno vijeće nije legitimno,  pa su nelegitimne i odluke koje donosi.
– Ja ne odričem županu pravo da u ime županije imenuje i razrješava članove Upravnog vijeća ustanove kojoj je županija osnivač. Nije stvar u tome što je on mene smijenio, nego u tome što je to učinio bez riječi obrazloženja i bez ijednog valjanog i zakonom propisanog razloga – tvrdi Peran. Pauku, kaže, nije ništa dužan jer ga nije molio da ga imenuje u UV. A kad je već imenovan, trudio se, veli, svojim iskustvom pomoći, postupati sukladno zakonu i redovito se odazivao na sjednice. Da nije tako radio, to bi bili valjani razlozi za smjenu. Ovako, „smijenjen sam vjerojatno zato što u toj ustanovi neki ne postupaju sukladno zakonu, pa sam im bio smetnja u provođenju njihovih planova, pogotovo što su u meni uvijek gledali policajca“. Pokušao je razgovarati sa Paukom, ne bi li dobio makar usmeno objašnjenje zašto je morao otići u pola mandata, ali sve što je dobio u jednom kratkom e-mailu od župana bilo je: Ništa osobno!
–  Ako smo pravna država ja u ovom sporu mogu samo dobiti, a ako nismo, pa izgubim, opet se ništa dramatično neće u mome životu promijeniti, jer ja o tome ne ovisim. Ali nikome neću dozvoliti da me blati i da se poigrava s mojim dostojanstvom. Moja je savjest čista, ja mirno spavam, a kako oni spavaju, bogme ne znam – poručuje odjednom HDZ-u nepodobni Peran. Mirovina nije bila njegov izbor, nego splet za njega loših okolnosti. No, vjerovao je, s obzirom na potentne godine i stranačku iskaznicu koju je dobio, da je pred njim nova karijera. Čini se, međutim, da se prevario. Mirovina ipak znači – mirovanje.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI