Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
SCENA
Brain Holidays ‘System Error’: Muzikom protiv beznađa

Brain Holidays ‘System Error’:
Muzikom protiv beznađa

Zagrebački roots reggae bend, predvođen Primoštencem Markom Gaćinom, danas je objavio treći album.

Okej, sloboda i ljubav, to je najlakše. Upalite sad bilo koji radio, uvijek netko pjeva o slobodi ili ljubavi. Evo, na HR2 je upravo Stublićeva “Zona sumraka”, ta u sebi ima i jedno i drugo, slobodu i ljubav. Reggae, pak, barem onaj izvorni, uvijek se vrtio oko politike. Pa makar se na prvu doimao “slobodarskim” i “ljubavnim”, to su bili samo nusprodukti. Roots reggae u svojoj je srži, od samih početaka, precizno politički aktualan i melodiozno negostuljubiv prema svakom obliku nepravde. Zato se valjda tako prirodno sljubio s punkom.
I baš je zato nevjerojatno da na ovom hrvatskom tlu, u zemlji svakojakih nepravdi i mutne politike, postoji samo jedan jedini autorski roots reggae bend. A i taj je imao svoja teška razdoblja borbe za preživljavanje. Brain Holidays, zagrebačka grupa koju na okupu drži gitarist i pjevač iz Primoštena, Marko Gaćina, zabljesnula je početkom stoljeća, no do drugog albuma iz 2013. prošlo je više od desetljeća. Danas se na Deezeru, a uskoro će i u dućanima, pojavio njihov treći album “System Error”.
Brain Holidays pridržavaju se koncepta roots reggea, njihovo bazično polazište je uvijek sistem koji, dakako, ne valja. Njihova perspektiva ide s dna, s margina. Umornih ruku i s nogama u okovima, Brain Holidays pjevaju o kreditima, medijima, politici, a usput dakako pozivaju na otpor. “Koči me sistem”, “Loše vijesti” i “Overliving”, kojima su otvorili novi album, upravo su ogledni primjeri tipičnog angažiranog pristupa muzici.
Reggae dakako, pa tako ni Brain Holidays, ne može izbjeći i optimističnu notu koja se neminovno proteže između, što se “System Errora tiče, doziranih aranžmana i neizostavnog plesnog ritma. Razmišljanja o trganju okova i maštanoj slobodi su melankolična i nenametljiva. Muzika se nudi kao rješenje, kao neopipljivi element kontra beznađu, kao recept za normalnost i spasonosno utapanje u ravnodušnost. “Sreća”, “U oblacima” i”#Proljeće”.

Iz takve blažene ravnodušnosti, koja je prevladala na polovici albuma, trgnu nas “Pleme” i “Tik tak”, dvije završne pjesme u kojima su Brain Holidays malo iskočili iz vlastitih, dobro podmazanih tračnica. U “Plemenu” Baby Dooks propituje status ljubavne veze, eksplicitnošću i ubrzanom bas-pedalom netipičnom za Holidayse, dok nam “Tik tak” nudi dub završnicu.
“System Error” sadržajno je i glazbeno nastavak predhodnika “Save Peace Babylon Delete”. S tim da je, možda i nenamjerno, idejna struktura pomnije razrađena. Ovaj album vas, posluša li se u komadu, vodi preko problema do rješenja, preko melankolije do poleta. Neodoljivim ritmom drži vas na površini iznad sveg očaja u kojemu živimo i iz kojega je nastao.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI