Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
FAIRPRESS / MEDIJI
(Foto: pixabay.com)

Velika Britanija:
Novinari se mogu suočiti s kaznom zatvora od 14 godina zbog objave povjerljivih podataka

(Foto: pixabay.com)

U Velikoj Britaniji traje javna rasprava o ažuriranju Zakona vezanog za zaštitu službenih podataka.

(Foto: pixabay.com)

Medijske organizacije izrazile su svoju zabrinutost zbog prijedloga izmjena. Naime, zbog novog načina definiranja špijunaže, koji uključuje i “dobivanje osjetljivih podataka” kao i “prosljeđivanje”, novinari i novinarke koji/e rade na svojim pričama, potencijalno se mogu suočiti s kaznom zatvora od 14 godina zbog povjerljivih podataka do kojih dođu, piše Fairpress.eu.
Također, Gornji dom Parlamenta je još 17. studenoga 2016. izglasao Zakon o istraživačkim ovlastima koji prijeti pravu na privatnost, slobodi izražavanja i istraživačkom novinarstvu te Vladi daje moć da nadzire komunikaciju novinara.
Ostale preporuke komisije koja se bavi revidiranjem zakona o službenim informacijama također bitno narušavaju pravo na objavljivanje informacija od javnog interesa, upozoravaju britanski mediji i novinarska udruženja. Zviždači i zviždačice će također biti suočeni/e s drakonskim kaznama za istupanje s informacijama koje bi mogle biti u javnom interesu, navodi britanski Nacionalni sindikat novinara (NUJ) u priopćenju koje nam je poslano.
Glavna tajnica NUJ-a, Michelle Stanistreet izjavila je da je Zakon o istraživačkim ovlastima novinarske izvore izložio velikom riziku jer je velikom broju institucija omogućio da presreću i prate komunikaciju novinara. “Imamo mnogo dokaza da su neke policijske snage rutinski koristile odredbe tog zakona da bi se domogle novinarskih materijala bez njihova znanja. NUJ brine i Zakon o digitalnoj ekonomiji, koji je upravo u Parlamentu i koji će, moguće je, narušiti pravo novinara da informira javnost u njenom interesu”, upozorila je Stanistreet.
Frances Rafferty, iz ureda za kampanje i komunikacije NUJ-a osvrnula se za Fairpress na raspravu oko izmjena zakona:
Ovo je vrlo zabrinjavajuć razvoj događaja. Glavne promjene predviđene na konzultacijama su: kriminalizacija dobivanja ili objavljivanja bilo kojih vladinih informacija koje su procurile, ako vlada kaže da će one nanijeti štetu. Prethodni zahtjevi u kojem se tražilo da vlada dokaže da će doći do prouzročenja štete su odbačeni. To predstavlja realnu prijetnju za novinare/ke, zviždače/čice i napad na demokraciju. Sindikat će poduzeti robusne napore u konzultaciji te će raditi s našim međustranačkim parlamentarnim grupama kako bismo se suprotstavili predloženim mjerama.
S druge strane, komisija koja se bavi izmjenama zakonskih odredbi vezanih za zaštitu službenih podataka navodi da je došlo do krivog tumačenja od strane medija i organizacija.
Patric Coyne iz britanske komisije koja se bavi preinakama ovog  zakona za Fairpress je naglasio da oni ne predlažu proširenje kaznenih djela. Kaznena djela sadržana u Zakonu o službenim tajnama već može počiniti bilo tko – uključujući novinare/ke.
Glasnogovornik komisije istaknuo je da njihovi privremeni prijedlozi uključuju veće mjere zaštite od onih u trenutnom zakonu po pitanju mnogih aspekata o službenim tajnama.
„Pogrešno je i netočno reći da samo dodatno širimo opseg kaznenih djela. U potrazi smo za mišljenjima o tome kako bi zakon mogao zadovoljiti izazove 21. stoljeća, istovremeno osiguravajući  da ljudi ne počine teška kaznena djela. Provizorno smo zaključili da postoje brojni načini za poboljšanje postojećih zakona vezanih za zaštitu službenih podataka i pozdravljamo sva mišljenja u našoj javno raspravi“,  naveli su iz komisije.
Iz Europskog i Međunarodnog  udruženja novinara (EFJ/IFJ) ističu da ovi prijedlozi u potpunosti zanemaruju pravo novinara/ki na objavljivanje informacija u javnom interesu, a također teško kažnjavaju zviždače/ice koji/e odluče otkriti neke osjetljive informacije, važne za javnost.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI