Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
T. Saucha (printscreen N1)

T. Saucha uhićen, GONG traži od njega da se ‘hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života’

T. Saucha (printscreen N1)

T. Saucha (printscreen N1)

Uhićen je Tomislav Saucha, SDP-ov saborski zastupnik, nakon što mu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo temeljem zahtjeva DORH-a ukinulo imunitet zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, kome je Saucha bio predstojnik ureda. Kako javlja N1, uhićenje se prema dogovoru s policijom odigralo ispred ureda njegove odvjetnice, te je upućen prema PNUSKOK-u.

Sauchina odvjetnica Aleksandra Horvat kazala je za N1 da se njen klijent ne osjeća krivim, ali i da joj je kazao da nema što kriti.
Nakon ovog uhićenja reagirao je i GONG, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:
 GONG osuđuje tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini kojom se duboko narušava povjerenje građana u državne institucije i politiku općenito.
GONG poziva da se uz žurno utvrđivanje kaznene odgovornosti bivšeg visokog Vladinog dužnosnika Tomislava Sauche, dodatno utvrdi politička odgovornost unutar SDP-a. Očekujemo da se Tomislav Saucha hitno (samo)isključi iz političkog i stranačkog života, a daljnja istraga utvrdi gdje je novac završio.
Postavlja se pitanje na koji su to način vođeni poslovni procesi unutar Vlade Zorana Milanovića od kojeg očekujemo da preuzme moralnu i političku odgovornosti. Zapanjujuće je da se malverzacije nisu otkrile skoro godinu i pol od trenutka kada su se dogodile, što ukazuje na potpuni krah sustava unutarnje kontrole u samom vrhu Vlade. Postavlja se i pitanje čime se uopće bavi Vladin Ured za unutarnju reviziju, jer je očito da se u dovoljnoj mjeri ne bavi „poslovima unutarnje revizije u uredima i drugim stručnim službama Vlade. U takvim okolnostima postavlja se pitanje kako funkcioniraju mehanizmi unutarnje kontrole u svim ostalim institucijama.
GONG već godinama upozorava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zbog odsustva političke volje prestala smislena i učinkovita prevencija i borba protiv korupcije. Korupcija prožima hrvatsko društveno tkivo, političke procese i državne strukture. Političke elite moraju biti svjesne urušavanja povjerenja građana u politički sustav i političke aktere što može imati nesagledive posljedice na daljnji  razvoj demokracije.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI