Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO / IZDVOJENO
Članovi udruge "Mihovil"

Šibenski turistički vodiči odustali od ‘mirnog prosvjeda’ pa su samo ‘mirno šetali’

Članovi udruge "Mihovil"

Problem neravnopravnosti domaćih vodiča u odnosu na strane počeo se rješavati.

Članovi udruge “Mihovil”

Imamo veliki problem sa stranim državljanima koji dolaze na prodručje Hrvatske i obavljaju turistička vođenja. Od toga koristi nemaju ni turisti, ni mi kao vodiči, a niti država. (…) To svakako ne bi trebalo biti legalno. EU je svojim direktivama propisala da državljani Europske unije, koji imaju položen ispit za vodiča u svojim državama, mogu obavljati te poslove na području cijelu EU. Mislim da bi naša krovna udruga trebala inicirati da se propišu jednaki uvjeti za strance, kao i za naše.
Tako je prije skoro godinu dana za TRIS govorio Mario Derossi, predsjednik Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske. Od tada su se stvari, čini se, ipak malo pokrenule u korist domaćih vodiča. Zato i ne žele da se današnja “mirna šetnja gradom”, što se u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča događa danas u Šibeniku, Zadru, Sinju, Splitu i Dubrovniku, naziva prosvjedom.
– Definitivno ne prosvjedujemo jer nemamo više razloga za prosjed – rekla nam je Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča “Mihovil” iz Šibenika, čiji su se članovi danas, točno u podne, okupili pred zgradom Kazališta.
Iako je današnji skup bio najavljen kao “mirni prosvjed”, od tog termina se odustalo zbog, citiramo: izjave ministra, njegove dobre volje i sastanka u ministarstvu koji je dogovoren za petak.
Simpatično i naivno. A osnovni problem je sljedeći: prema Pravilniku koji je utemeljen u Zakonu o pružanju usluga u turizmu, domaći turistički vodiči u neravnopravnom su položaju u odnosu na strane vodiče koji u Hrvatsku dolaze s turističkim grupama i agencijama. Prema tom Pravilniku, primjerice Tina Biluš ne može voditi turiste na lokalitete za koje nije educirana, odnosno za koje nema položeni ispit, dok strani turistički vodiči mogu to raditi bez adekvatne provjere znanja. Ministar je obećao da će to promijeniti. Usmeno, i zato je “mirni prosvjed” postao “mirna šetnja”.
– Imali smo dva sastanka u Ministarstvu turizma, gdje smo postigli jedan ozbiljan dijalog. Ministar Gari Cappelli je prepoznao problem i zajedničkim snagama idemo u rješavanje – ističe predsjednica “Mihovila”, koja naglašava da je stva udruga vodiča da se sporni Pravilnik mora kompletno poništiti.
– Naravno da u otvorenom tržištu Europske unije svi mogu doći raditi u Hrvstsku, kao što i mi možemo raditi vani. Samo tražimo da se to regulira na principu ravnopravnosti – zaključila je Biluš.
Vodiči iz udruge “Mihovil” produžili su potom do katedrale sv. Jakova.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI