Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Šibenski SDP: Gradonačelnik Burić kontinuirano troši više nego što prihoduje

Šibenski SDP:
Gradonačelnik Burić kontinuirano troši više nego što prihoduje

 

Na slici Joško Šupe i Josip Živković/Foto:Tris

Naša je dužnost i obaveza upoznati javnost s konkretnim brojevima koji opovrgavaju izjave gradonačelnika Šibenika Željka Burića koji mulja i kontinuirano generira novi dug, kazali su na konferenciji za novinare šibenski SDP-ovci Joško Šupe i Josip Živković.

Brojevi jasno i nedvosmisleno govore da problem proračuna Grada Šibenika nisu prihodi već rashodi odnosno koliko se i na što troši. Aktualna gradska vlast troši više nego što zarađuje, pa svake godine stvara manjak u proračunu koji sada iznosi 27,5 milijun kuna, istaknuo je Joško Šupe.
– U razvoj i infrastrukturu se troši sve manje, a u vlastite troškove sve više i više. U četiri godine mandata troškovi poslovanja gradske uprave povećani su za 29,5 milijuna kuna, a ulaganja u komunalnu infrastrukturu su na razini 2002. godine. U infrastrukturu na Podima uloženo je nula kuna – kazao je Šupe.
Među gradskim rashodima su i zaboravljeni kredit Nogometnom klubu Šibenik, dug Obonjana i spašavanje Jadranske banke, nastavio je Šupe.
– Unatoč obećanjima kako kredit NK Šibenika neće vraćati, grad ga vraća i to je 5 milijuna kuna. Vraćanje kredita Obonjana nisu preuzeli investitori i ta obveza je još na gradu Šibeniku što potvrđuje nalaz Državne revizije. To je potencijalna obaveza od 8 milijuna kuna.
Ne stoji ni činjenica kako je javnim novcem spašavana Jadranska banka jer su zapravo, kako je kazao Šupe, spašavani privatni ulagači. Šupe je istaknuo kako je najveći problem aktualne gradske vlasti bacanje novca na koji SDP kontinuirano upozorava. Očito je to iz povećanja svih troškova gradske uprave među kojima najviše odskače iznos naknada troškova osobama izvan radnog odnosa koji je od 2012. narastao za 4 328 %.
Aktualna gradska vlast uglavnom je nastavila započete komunalne projekte svojih prethodnika i u svom radu nije pokazala nikakav novi smjer, kazao je na konferenciji Josip Živković koji smatra kako je prethodna vlast, u kojoj je bio pročelnik za komunalnu djelatnost, ostavila niz važnih projekata koji nisu nastavljeni.
– Na Jadriji smo započeli definiranje javnih površina sa Hrvatskim šumama no to nije završeno, isto tako tu je i projekt uređenja rive u Docu, POS, projekt moderniziranja javne rasvjete.
Od značajnih komunalnih projekata koji se trenutno realiziraju u Šibeniku nijedan nije projekt gradske uprave, istaknuo je Živković.
– Plinsku mrežu gradi tvrtka EVN. Trenutni radovi na kanalizacijskoj mreži oko Poljane je nešto što je Vodovod odavno već trebao napraviti i to nema smisla predstavljati kao dio projekta obnove Poljane – kazao je Živković koji smatra kako je projekt rekonstrukcije glavnog gradskog trga s podzemnom garažom neostvariv.
– Za 40 milijuna kuna, na koliko se procjenjuju radovi, to je nemoguće izvesti i ta cijena je nerealna – tvrdi Živković.
Komunalna naknada je povećana dvostruko, a svi smo svjedoci kako usluga nije dvostruko bolja, zaključio je Živković ustvrdivši kako je aktualna gradska uprava s povećanjem prihoda od komunalne naknade mogla i trebala napraviti puno više.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI