Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
SDP i “slučaj dnevnice”: Tko je “putovao i trošio” dok su Milanovićevi savjetnici sjedili u uredu ?

SDP i “slučaj dnevnice”:
Tko je “putovao i trošio” dok su Milanovićevi savjetnici sjedili u uredu ?

Tko je putovao , gdje i zašto, za potrebe Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića i tko je i na što spiskao preko 307 tisuća kuna? Tko god da jest, nakon ovog otkrića Državne revizije, neće mu biti lako, jer fiktivni konzumenti spornih dnevnica, Milanovićevi savjetnici Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović odlučno tvrde da nijednu dnevnicu nisu dobili. Tko jest ?

Otkako je Zoran Milanović nakon poraza na zadnjim parlamentarnim izborima okrenuo leđa svojim partijskim drugovima i ostavio ih doslovce u rasulu, kao i stranačku blagajnu, problemi se u SDP-u samo umnožavaju. Prema nalazu Državne revizije za 2015. ( zašto li se tek sada problematizira?!)  iz Milanovićevog kabineta isplaćivane su inozemne dnevnice bez pokrića, ukupno u iznosu od 307.785 kuna. Sumnjivcima su javno označeni Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović, Milanovićev savjetnički trojac, a svi redom tvrde da niti su putovali a niti bilo kakve inozemne dnevnice naplatili. Netko jest. Ali, tko?

Govori se o čak 500 inozemnih dnevnica koje datiraju iz zadnje godine mandata vlade Zorana Milanovića, koje nisu ni na koji način opravdane. Ne zna se ni destinacija ni svrha putovanja. Iz tako velikog broja dnevnica dalo bi se zaključiti da su Milanovićevi savjetnici obišli cijelu zemaljsku kuglu, putujući mjesecima na trošak države. Međutim, čini se da putovanja nije ni bilo, baš kao što tvrde Budak, Petrović i Goldstein, sva trojica savjetnici- volonteri, ali je, zasad, NN osoba u njihovo ime „putovala“ i novac podizala.

– Netko je falsificirao naše potpise i dizao gotovinu na naša imena-  ustvrdio je Budak, Milanovićev savjetnik za znanost, koji je , kako je kazao novinarima, samo jednom boravio na službenom putu u funkciji savjetnika i to 2014., ali nikakve dnevnice nije dobio.

U čudu je i Slavko Goldstein, koji je obavljao funkciju savjetnika za kulturu, ali striktno volonterski, i nijednom tijekom četiri godine mandata nije otputovao izvan zemlje za potrebe Ureda predsjednika Vlade niti naplatio bilo domaću ili inozemnu dnevnicu.

– Netko je morao potpisati, a tog nekog tko je potpisao ja ću tužiti- odlučan je Goldstein.

Tomislav Saucha, našao se u osobito neugodnoj situaciji s obzirom da je kao predstojnik Milanovićevog ureda u svom djelokrugu imao odobravanje putnih naloga i dnevnica. No, Saucha tvrdi kako nije potpisao nijednu spornu dnevnicu, smatra da je riječ o gruboj pogrešci ili perfidnom podmetanju, odnosno kaznenom djelu, pa se također sprema podići kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

S obzirom na stanje u SDP-u, curenje informacija na sve strane i zagrijavanje političkih tabora za skore svibanjske izbore, mnogi se pitaju je li ova „bomba“ namjerno tempirana baš sada, iako je mogla eksplodirati davno prije. Još kada je nalaz Državne revizije objelodanjen.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI