Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec (Foto: H. Pavić)

Porezna reforma i parafiskalni nametnici – komorski doprinos povećan za skoro 50 posto

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec (Foto: H. Pavić)

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec (Foto: H. Pavić)

Hrvatski obrtnici, njih oko 76.000, ovih dana su na kućne adrese dobili ‘plan dospijeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2017. godinu’, odnosno znatno uvećane obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori koje po sili zakona naplaćuje Porezna uprava.

Iako je rijetkima jasno čemu komora služi, prema Zakonu o obrtu, baš svi hrvatski obrtnici dužni su biti članovi HOK-a. Članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori je obvezno i članom se postaje danom upisa u Obrtni registar.  Time postaju obveznici komorskog doprinosa, koji je jedan od oko 270 parafiskalnih nameta i kojeg u ime HOK-a naplaćuje Porezna uprava. Do sada su morali svaki mjesec svojoj komori plaćali 52 kune, a od Nove godine cijena se popela na  76 kuna. Prema pojašnjenju iz ‘Komentara Hrvatske obrtničke komore na povećanje komorskog doprinosa’ (POVEZNICA), za povećanje ovog nameta odgovorna je porezna reforma ministra Zdravja Marića koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017. godine.
‘Skupština Hrvatske obrtničke komore 2014. godine donijela je Odluku o obveznicima, jedinstvenoj osnovici, načinu i rokovima plaćanja obveznog komorskog doprinosa za jedinstveni sustav organiziranosti obrta u iznosu od 2% osnovnog osobnog odbitka od dohotka.  Novonastale promjene koje su se dogodile povećanjem iznosa osnovnog osobnog odbitka od 1.1.2017. godine, automatski su rezultirale povećanjem iznosa komorskog doprinosa. Stoga je Porezna uprava, koja je ovlaštena za poslove naplate i obračuna komorskog doprinosa, poslala svim obrtnicima nove iznose kvartalnog zaduženja. Povećanje komorskog doprinosa iznosi 24,00 kune mjesečno’, pojašnjavaju u HOK-u te obećavaju kako će ‘temeljem rasprave na sjednici Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, održane 17. veljače 2017. godine, ispitati je li povećanje komorskog doprinosa u apsolutnom iznosu od 24,00 kn opterećenje za poslovanje obrtnika koje dovodi u pitanje opstanak obrta’.
S jedne strane se obrtnicima zahvaljujući većem osobnom odbitku smanjuje osnovica na koju plaćaju porez na dobit, no zato plaćaju višu članarinu HOK-u. Ili, što bi rekao naš narod, iz šupljeg u prazno.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI