Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
JEDRA / Sport
Poljska posada (Foto: TRIS)

Poljski jedriličari prvi stigli u Šibenik:
‘Grad je prekrasan, vrijeme savršeno, a mi smo spremni za borbu!’

Poljska posada (Foto: TRIS)

European Match Race Tour danas će i službeno biti otvoren u Šibeniku. Utrke počinju sutra ujutro.

Poljska posada (Foto: TRIS)

Došao je i taj dan, dan svečanog otvorenja European Match Race Toura 2017. Danas u šibenskoj Gradskoj vijećnici okupit će se vodstvo ovog prestižnog natjecanja, kao i uglednici svih vrsta.
Najbitniji su, dakako, jedriličari. Deset posada iz šest zemalja od 9. do 12. veljače ukrstit će svoj jedra. Šibenik je domaćin prve etape, natjecanje potom ide u  Tivat, Beč, Monako, Ragusu, Kopenhagen i njemački Ploen, a veliko finale dogodit će se u rujnu u Raveni.
Prvi su u Šibenik, jučer ujutro stigli Poljaci, predvođeni skiperom Piotrom Harasimowiczem. Piotr je u Šibeniku prvi put, jednom je, davno, kao turist posjetio Split.
– Grad je prekrasan, vrijeme savršeno. Prošlog tjedna smo provjeravali i temperature su bile oko nule, s jakim sjevernim vjetrom. To nas je malo zabrinulo, no kako mi dolazimo sa sjevera Europe, naviknuli smo jedriti po teškim uvjetima. Na današnjem treningu vjetar je bio umjeren, sunčano je i jako smo dobro raspoloženi – kaže Piotr.
– Meni i mojoj posadi ovo je tek druga sezona u match raceu. Cilj nam je ove sezone upasti u prvih 70 na svjetskoj rang listi, trenutačno smo iznad stotog mjesta. Vidjet ćemo… U Šibeniku očekujemo dobre utrke, želimo učiti i boriti se.

Slovenska posada (Foto: TRIS)

Poljaci su prvi neslužbeni trening sparirali sa Slovencima. Njihov vođa je iskusni skiper Dejan Presen.
– Došli smo dan ranije, jer nam je prijeko potrebno što više dobrih treninga. U match raceu smo već skoro devet godina, no zadnji šest mjeseci smo pauzirali. Također, šibenski zaljev je specifičan po nestabilnosti vjetra, pa ga trebamo što bolje upoznati – tvrdi Dejan.
– Cilj nam je doći u polufinale, a kad se nađemo tamo onda idemo po pobjedu. U završnim dvobojima nitko nije siguran, sve je moguće i svatko može pobijediti – otkriva Presen, čija je posada na 20. mjestu rang liste dvobojskog jedrenje, zbog čega svakako spada u favorite: – To ništa ne znači. Dolazi austrijska posada s dvije Olimpijade iza sebe, kao i hrvatski jedriličar Pavle Kostov koji je bio na tri Olimpijade. Konkurencija je jaka.
Službeni trening je danas, svih deset ekipa će biti na okupu. Natjecanje starta u petak, 10. veljače, u 10 sati.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI