Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
NP Krka i NSK predstavljaju knjigu: Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja

NP Krka i NSK predstavljaju knjigu:
Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) nastavljaju suradnju predstavljanjem knjige Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja i otvorenjem istoimene izložbe, što će se održati u četvrtak, 2. veljače, u 12 sati u predvorju NSK.

Autori knjige Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja su Nenad Cambi, Miroslav Glavičić, Željko Miletić i Joško Zaninović.
U knjizi je kataloški obrađena zbirka papirnatog novca mediteranskih zemalja čime se pokazuje da su kulturna i prirodna baština nerazdvojni dio društva i gospodarstva i da su važne za državni suverenitet i narodni identitet. Knjiga otkriva i društveno značenje arheologije kao žive vrijednosti u mnogostrukim aspektima naroda i države, ali i kao bitan znak prepoznatljivosti na papirnatim novčanicama. Gotovo sve zemlje na područjima na kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija na papirnatom novcu predstavljaju arheološke spomenike kao osnovu identiteta i promidžbe zemlje.
“Zbirka novčanica predstavljena u knjizi i na izložbi svjedoči o važnosti arheologije i kulturne baštine u gospodarskoj politici mediteranskih zemalja, posebice onih koje svoj prosperitet zasnivaju na turizmu. Nacionalni park „Krka“ svojom se djelatnošću već odredio kao promicatelj kulturnoga blaga, a ovakva publikacija svjedočanstvo je uronjenosti u široku mediteransku povijesnu baštinu, kojoj pripada i o kojoj se intenzivno brine”, ističu iz NP Krka.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI