Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Planete na kojima je možda moguć život, kao i u Hrvatskoj (ilustracija NASA)

NASA:
Život je možda moguć na sedam planeta (a možda i u Hrvatskoj)

Planete na kojima je možda moguć život, kao i u Hrvatskoj (ilustracija NASA)

Planete na kojima je možda moguć život, kao i u Hrvatskoj (ilustracija NASA)

– Postoje naznake kako bi uskoro mogli ustanoviti kako je život moguć i u Hrvatskoj – objavila je kasno večeras senznacionalnu vijest HASA (Hrvatska svemirska agencija) na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Šalimo se – vijest dana je zapravo da su astronomi otkrili sustav sa sedam planeta veličine Zemlje koje kruže oko jedne zvijezde, koji nam je relativno blizu i u kojem je možda moguć život, kako je objavila NASA u srijedu.
Planeti su udaljeni svega 40 svjetlosnih godina ili oko 360.460.730.472.580,8 kilometara.
– Od tih planeta tri se nalaze u nastanjivoj zoni, području oko matične zvijezde koja je klasificirana kao ultrahladni patuljak, a najveća je vjerojatnost da upravo njih tri imaju i tekuću vodu, ključnu za život kakav poznajemo – prenosi Hina.
Zbog toga što se nalaze izvan našeg sunčevog sustava, ti se planeti nazivaju egzoplanetima u sustavu TRAPPIST-1 , koji imenom podsjeća na sir, odnosno kršćanski monaški red koji je prvi proizveo navedeni sir.
Astronomi smatraju kako su svi planeti vjerojatno stjenoviti, a daljnje proučavanje će pomoći da se utvrdi jesu li bogati vodom nego bi se moglo i otkriti ima li tekuće vode na površini nekoga od njih.
Ako se to potvrdi, planeti bi doista mogli nalikovati Hrvatskoj koja je također stjenovita, bogata je vodom, te ima tekuće vode na površini, npr. Plitvička jezera. Sličnost je i u tome što planete kruže oko zvijezde, kao što Hrvatska kruži oko Sunca.
– Sedam čuda sustava TRAPPIST-1 prvi su planeti veličine Zemlje za koje je otkriveno da kruže oko ove vrste zvijezde – rekao je Michael Gillon, vodeći istraživač sa Sveučilišta u Liegeu.
Zasad nema reakcije iz Vatikana, pa još nije poznato vrte li se te planete oko matične zvijezde, ili se pak patuljak iz sustava Trappist-1 vrti oko sedam novootkrivenih ravnih ploča.
– Ovo bi mogao biti važan dio slagalice u nalaženju nastanjivih okruženja, mjesta koja su pogodna za život. Odgovor na pitanje ‘jesmo li sami’ glavni je znanstveni prioritet i otkriće tako puno planeta i prvi put u nastanjivoj zoni predstavlja izuzetan korak naprijed prema tom cilju – izjavio je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za znanstvenu misiju u Washingtonu, gradu na planetu Zemlja, a za koju je već ranije potvrđeno da je možda pogodna za život.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI