Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
GRAĐANI / PRIOPĆENJE
Topnička vježba (foto MORH)

Mladići i djevojke, tate i mame, bake i djedovi, branitelji… usprotivite se:
Ne vojnom roku, rat je gotov!

Topnička vježba (foto MORH)

Centar za mirovne studije osuđuje namjere Vlade Republike Hrvatske da aktivira obvezni vojni rok i poziva građane da se strasno usprotive toj namjeri političkog vodstva države. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Topnička vježba (foto MORH)

Centar za mirovne studije osuđuje namjere Vlade Republike Hrvatske da aktivira obvezni vojni rok za sve muške građane u Hrvatskoj. Ideja aktivacije vojnoga roka sporadično se pojavljuje u javnosti zadnjih nekoliko godina, a ovaj put dodatno zabrinjava što je navedenu ideju podržao i premijer Plenković, koji o vojnom roku govori  kao da je ta odluka već donesena, dok se javnost zavarava navodnim studijama i analizama. Treba li uopće spominjati da u predizbornom programu niti HDZ-a niti MOST-a nije bilo najave aktivacije vojnog roka?  Vrlo vjerodostojna prevara birača.

Uvođenje vojnog roka je štetno za Republiku Hrvatsku i šteti njezinim nacionalnim interesima kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Zemlja koja već 26 godina nije uspjela modernizirati obrazovni sustav, u njega uvrstiti mirovno i građansko obrazovanje te u kojoj je nezaposlenost mladih među najvišima u Europskoj uniji, umjesto da ulaže u rješavanje tih problema, mladima nudi vojni rok! Vjerodostojno?
Dok jedna od pet osoba između 15 i 35 godina u Hrvatskoj ne radi, niti se obrazuje, prvi i primarni prioritet Vlade bi trebao biti poticanje zapošljavanja, a ne ulaganje u populariziranje Oružanih snaga i rata. Procjenjuje se da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija hrvatske građane stajala  300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna.
Mladi ljudi ne trebaju vojni rok, trebaju radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati  kvalitetu svojih života.
Aktivacija vojnog roka još više će mladih otjerati iz zemlje. Porazno je da dio političara koji vodi našu zemlju kontinuirano nameće osjećaj straha i neposredne ratne opasnosti. Militarizacija javnog prostora zemlje koja je prošla kroz rat prije svega 20-tak godina pokazuje jasan nedostatak vizije razvoja u smjeru uključive i prosperitetne zemlje. Ako ne znate vladati bez širenja straha, bolje vjerodostojno odustanite!
Prije nego što je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54% mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku. Bitno je podsjetiti građane i građanke RH, ali i one koji nas guraju u rat, da svatko može temeljem članka 47. Ustava Republike Hrvatske uložiti prigovor savjesti i odbiti služiti vojni rok.
Stoga, Centar za mirovne studije poziva sve mladiće i djevojke, tate i mame, bake i djedove, ali i branitelje koji su prošli kroz ratne bojišnice da se glasno usprotive ideji ponovnog uvođenja vojnog roka. Ne vojnom roku, rat je gotov!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI