Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
UKRATKO
Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

 

Petu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva 14. veljače organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja uključujući i Hrvatsku.

Milijarda ustaje 2017. za središnju temu ima eksploataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!
Inicijatorica kampanje One Billion Rising, Eve Ensler, ističe:
“Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – same/i. Solidarnost je ključna za povezanost”
Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. 1 od 3 žene bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!
Hrvatska nije iznimka!
Prošle je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava ili žive kao prekarne radnice. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja u ratu, žene izbjeglice i migrantkinje dodatno su stigmatizirane. Manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.
Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Kampanju u Hrvatskoj organiziraju: Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Roditelji u akciji – RODA, Ženska soba – centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske, Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, uz podršku portala Glas Hrvatske.
“U Zagrebu ćemo se okupiti na Europskom trgu kako bismo progovorile o višestrukom nasilju nad ženama s invaliditetom i pokazale solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni”, poručju organizatori.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI