Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Današnja komemoracija u Dragišićima (Foto: Tris/H. Pavić)

Komemoracija u Dragišićima – 24. obljetnica zločina bez kazne

Današnja komemoracija u Dragišićima (Foto: Tris/H. Pavić)

Današnja komemoracija u Dragišićima (Foto: Tris/H. Pavić)

Više od dva desetljeća prošlo je od završetka rata, no još je uvijek nepoznata sudbina 1.571 nestale osobe i mjesto ukopa posmrtnih ostataka njih 422.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u u Dragišićima u zaleđu Vodica danas je obilježena 24. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Jakova Crvelina i Borisa Kartela, te nestanka Borisa Troskota i Borislava Periše. Tom prigodom predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tisnog Slavko Marov upozorio je na sporost institucija u procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih.

– Tu smo se još jednom okupili da bi se prisjetili događaja od prije 24 godine, da bi se sjetili dana kada su naši dečki u ovoj kući ovdje skoro šest sati odolijevali brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju. Nanijeli su mu znatne gubitke, odradili su svoj posao kako treba, ali su nakon što su potrošili streljivo bili prisiljeni predati se. U Čistoj Maloj rafalima su pokosili Borisa Kartela, Jakova Crvelina su tukli su do smrti u Đevrskama, a Borisa Perišu i Borisa Troskota odveli su prema Benkovcu i od tada se ništa ne zna o njihovoj sudbini. Ne zna se gdje su zakopana njihova tijela. Ako je ubijanje ratnih zarobljenika ratni zločin, zašto do današnjeg dana zbog njega nitko nije odgovarao?  Zašto rodbina Borisa Periše i Borisa Troskota, ni stotina drugih nestalih, još uvijek ne mogu svoju djecu dostojno pokopati? – pitao je Marov.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI