Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
JEDRA / Sport
Dino Karađole, Teo Piasevoli, Denis Marinov i Željko Burić (Foto: ŠibenikIN)

Jedriličarska ‘liga prvaka’ u petak starta pred šibenskom rivom

Dino Karađole, Teo Piasevoli, Denis Marinov i Željko Burić (Foto: ŠibenikIN)

Svečano predstavljanje posada je u četvrtak, 9. siječnja, u Gradskoj vijećnici u Šibeniku.

Dino Karađole, Teo Piasevoli, Denis Marinov i Željko Burić (Foto: ŠibenikIN)

U Jedriličarskom klubu Val već mjesecima, od kad su dobili organizaciju European Match Race Toura, vlada euforija, ali i frustracija što svima oko sebe, cijelom gradu, ne uspijevaju do kraja objasniti o koliko se velikom i bitnom događaju u svijetu jedrenja radi. Pa se onda prema javnosti išlo s “jedriličarskom elitom”, “ligom prvaka”, “ponosom i čašću” i sličnim pojmovima, no uvijek je bio dojam da je malo koga briga. Šibenik je grad, a ne pokazuje to samo ovaj primjer, čiji građani mentalno nisu okrenuti moru i koji more počnu percipirati tek kad se odsele u Zagreb.
Baviti se ovakvim samotnim sportom u kojem je prvi potencijalni gledatelj miljama daleko, negdje na kopnu, odabir je koji ima veze s karakterom i ludošću. Šibenik je, upravo zato, idealna lokacija za regate jer su, kao rijetko gdje na svijetu, jedriličarske utrke kao na dlanu, a i jedriličari imaju jedinstven pogled na grad. Pa ipak, regate u šibenskoj luci u većini slučajeva prolaze ispod radara, svim medijskim kampanjama unatoč. Izuzetak je Šibenska regata krstaša koja na rivu privuče pristojan broj ljudi, i to samo pod uvjetom da tada – početkom prosinca – sunca udara jače nego ljeti, da vjetra nema, kao niti naznake kiše u idućih osam dana.
Zbog svega toga, na današnjoj su tiskovnoj konferenciji na kojoj je najavljena jedriličarska “liga prvaka”, članovi Vala ostali iznenađeni odazivom novinara. Došli su svi, unatoč “presici” oporbene stranke koja je naknadno zakazana u isto vrijeme. A kako je predizborno vrijeme neizvjesnije i luđe od vremenske prognoze u veljači, činjenica da je na Valovom susretu s novinarima bio najavljen i gradonačelnik Burić, glavni pokrovitelj regate, počelo se šuškati i u smjeru teorija zavjere. Međutim, eto, novinari nisu morali birati strane, možda i zato, da odmah srušimo urotničke teorije, što redakcije uglavnom imaju više od jednog novinara.
Umoran od organizacijskih obveza te premjeravanja i usklađivanja sva četiri Beneteau platu 25, brodova na kojima će se jedriti šibenski dio European Match Race Toura (svaki mora biti u dlaku isti, po mnogim performansama i kriterijima), sportski direktor JK Val, Teo Piasevoli, uspio je izustiti: – Ponosan sam što smo dobili organizaciju ove regate. Jedrio sam svuda po svijetu i nekad sam mogao samo sanjati da ću na ovakvom jednom prvenstvu jedriti u svom Šibeniku.

Prvaci i viceprvaci

Piasevoli će, dakle, i sudjelovati na regati kao skiper jedne od dvije hrvatske posade. Onu drugu predvodi proslavljeni olimpijac Pavle Kostov. Uz njih, na European Match Race Touru u Šibeniku sudjelovat će tri slovenske posade, te po jedna iz Austrije, Rusije, Francuske i Poljske. Sve prvaci i viceprvaci svojih država.
– Po svemu je ovo jedno od najprestižnijih natjecanja u match race jedrenju. Vodstvo European Match Race Toura prepoznalo je, u protekle dvije godine, trud i napore Vala i Wave Sailing Centera u organizaciji match i fleet regata. Također, prepoznali su i Šibenik kao prekrasnu kulisu za regatu – rekao je na Denis Marinov, predsjednik Regatnog odbora.
Match race utrke atraktivne su i vjerojatno gledateljima s kopna najjednostavnije za pratiti: jedri se jedan-na-jedan (zato je i hrvatski izraz za “match race” – dvobojsko jedrenje), utrka može trajati 15-ak minuta i savršeno je jasno i vidljivo tko je dobitnik, a tko gubitnik.
– Sve čestitke na sjajnoj priči i novoj snažnoj promociji Šibenika – čestitao je organizatorima gradonačelnik Željko Burić. – Ovo je sjajan nastavak suradnje Vala i Grada.
Bio je Valovcima to melem za uši jer, osim za brojne projekte koje planiraju u budućnosti, na Grad se snažno računa i u “projektu nad projektima”, gradnji nove klupske zgrade, čiji su temelji već betonirani u dnu gradskog predjela Dolac.
– Val je u ekspanziji – dobro je primijetio Dino Karađole, predsjednik Turističke zajednice Grada Šibenika. – Svaka čast Valu i WSC-u što su u Šibenik doveli ovakvu elitnu regatu. Vrijednost tog pothvata je još i veći budući da će radi o tmurnoj predsezoni.
European Match Race Tour 2017 trajat će u Šibeniku od 9. do 12. veljače, u organizaciji Jedriličarskog kluba Val i Wave Sailing Centera. Svečano otvorenje bit će upriličeno u Gradskoj vijećnici u četvrtak, 9. veljače, u 19 sati.
Za vikend se očekuju burin i tramontana. Sunce je neizvjesno, kiša moguća.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI