Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ilustracija - Vrtjelica je sve više i više (foto TRIS)

(Ne)jasno i budali:
Nakon što istodobno poskupi i pojeftini struja, uskoro i plin skuplji i jeftiniji?

Ilustracija - Vrtjelica je sve više i više (foto TRIS)

Vrtjelica je sve više i više, kao i računa (foto TRIS)

Nakon što jučer i danas građani Hrvatske od Vlade RH doznaju kako će struja u Hrvatskoj istodobno ujedno poskupjeti i pojeftiniti, što je jedinstveni slučaj u poznatom svemiru, eto sad i najava nečeg sličnog što se tiče cijene plina. Zasad se govori samo o poskupljenju plina, no tijekom dana možemo očekivati pojašnjenje nekog odlučnog ministra u Vladi RH kako je to poskupljenje također pojeftinjenje.

– Građani nakon 1. travnja i liberalizacije tržišta plina za kućanstva mogu očekivati rast cijena plina. I to, prema riječima struke, dolazi sasvim sigurno jer je cijena plina na tržištu u zadnjih godinu dana za 15-ak posto veća od regulirane cijene. No, nitko od stručnjaka u ovom trenutku ne želi prognozirati koliki bi taj rast mogao biti – tvrdi Jutarnji list.
Kako ističu, isto im je nedavno potvrdio i Pavao Vujnovac, čelnik grupacije Energia naturalis, u čijem sastavu posluje Prvo plinarsko društvo.
– U zadnjih godinu dana cijena plina porasla je 70 posto. Općenito, očekujemo rast cijene plina u odnosu na današnje stanje – kazao je novinarima Vujnovac, koji, pretpostavlja se, o tome nešto više zna.

Kriva je bura

Malo se spominje kako su najveći krivci za poskupljenje i pojeftinjenje struje u stvari bura, tramuntana, jugo i ostali vjetrovi, a ni slučajno HDZ, Most, SDP, HNS i ostali političari. Naime, građanima, odnosno građanima u sustavu PDV-a (kako to odlučno i stručno  pojašnjavaju u Vladi RH), struja će poskupjeti (ili pojeftiniti) iz razloga što Dalmacija obiluje vjetrovima i vjetroelektranama, odnosno potencijalima i zbiljskim kapacitetima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Kao što je poznato, dalmatinska brda su u jednom trenutku, zahvaljujući nečim uvjetovanoj srdačnosti lokalnih i državnih vlasti, postala svojevrstan eldorado za mahom inozemne postavljače vjetroturbina (vjetrenjača). Iz njima poznatih zelenih razloga političari bi ih dali postaviti vjerojatno na svaku besplatnu uzvisinu u Dalmaciji, da se netko nije sjetio da to ipak ne bi bilo u redu.
Zahvaljujući zelenoj energiji, odnosno naknadama za obnovljive izvore energije, sada će građani pozelenjeti u licu kada vide (ili ne vide) više (odnosno niže) račune.
Ili neće.
Dakle, (ne)jasno je i budali: u međuvremenu, dok struja i plin ne pojeftine i poskupe, možemo biti zadovoljni odnosno nezadovoljni, jer sada energente plaćamo skuplje odnosno jeftinije nego što ćemo ih plaćati kada poskupe, odnosno pojeftine.

Ilustracija: Ovce (ne)će plaćati skuplju struju radi vjetrolektrana

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI