Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
IZDVOJENO
Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a

Hrvoje Hribar:
U Hrvatskoj je na snazi maligni pokret otpora prema temeljnim kreativnim dostignućima vlastite zajednice

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a

 

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a/Foto:Tris

Hrvoje Hribar podnio je danas ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) koju je Upravni odbor jednoglasno prihvatio. Zahtjev za razrješenjem je, kako kaže, podnio zbog nalaza Državne revizije, ali i zbog “čudovišne kampanje” koja se već godinu dana vodi protiv njega osobno.

Hribar je nakon sjednice medijima izjavio da poštuje mišljenje Državne revizije, bez obzira na to što se on osobno i HAVC s njome ne slažu, te da nije želio da djelatnost Centra pati zbog nastalih okolnosti.
– Bez obzira što ja mislim u svojoj analizi Izvješća Državne revizije, i bez obzira na stav HAVC-a, pokušavam se savjesno postaviti prema tome. A osobito prema onoj drugoj okolnosti, a to je da već godinu dana traje jedna čudovišna kampanja protiv mene osobno. U toj se kampanji goebbelsovski ponavljaju laži koje se onda prenose na moje ime, na čitavu ustanovu, na čitavu zajednicu, na najmoralnije i najvrednije sudionike hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva i, na kraju, i na sam hrvatski film kao na nešto negativno. To je jedna maligna, toksična situacija. U nesigurnoj nadi da će moje odstupanje umanjiti takvo jedno stanje, ja se rado povlačim – kazao je Hribar.
O političkim konotacijama njegova odlaska iz HAVC-a, Hribar nije htio govoriti, ali je dodao kako “treba motriti političke procese jer oni nisu bezopasni”.
Hribar je također kazao kako su okolnosti za čitavu hrvatsku audiovizualnu industriju “zaista ozbiljne”, no činjenica da je Upravni odbor odlučio da njegovo povlačenje nastupa nakon sljedeće sjednice, odnosno, za desetak dana, omogućit će da se tranzicija i osnovno poslovanje HAVC-a  pokušaju maksimalno zaštititi.
U nastavku pročitajte što je Hrvoje Hribar napisao u svom zahtjevu za razrješenjem s mjesta ravnatelja HAVC-a :
Državni ured za reviziju Republike Hrvatske važna je javna ustanova. Uz institucionalnu nacionalnu snagu, spomenuti ured uživa međunarodnu reputaciju u društvu nacionalnih revizijskih institucija Europe. Hrvatski audiovizualni centar jednako je važna i ugledna hrvatska institucija s dokazanom europskom vjerodajnicom (EFADs, EFARD, BPX, FNE, RE-ACT, MEDIA). Osobno, žalim što Državni ured za reviziju u svom razmatranju poslovanja HAVC-a nije uporabio sve raspoložive stručne alate, nacionalne i međunarodne, te osigurao bolje razumijevanje posebnosti i vrijednosti učinaka koje za Hrvatsku postiže HAVC, odnosno što nije cjelovito uočio društvenu i gospodarsku vrijednost hrvatske audiovizualne zajednice, a osobito njezinu strukturnu i organizacijsku specifičnost. Bez obzira na navedeno i mimo svog osobnog mišljenja, poštovanje prema hrvatskoj državi nagoni me da podnesem konzekvence nepovoljnog nalaza Državnog ureda za reviziju objavljenog u petak 3.2.2017., te da Upravnom odboru Hrvatskog audiovizualnog centra podnesem svoj zahtjev za razrješenje na mjesto ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra.
‘Moja zemlja, u pravu ili krivu’ kaže američka poslovica, koju u ovom trenutku razumijem iznimno jasno, iz svoje osebujno hrvatske pozicije. U svojoj odluci ravnam se jednako važnom okolnošću da u hrvatskom javnom prostoru, sve od ožujka 2016. do danas neprekidno traje javna kampanja blaćenja Hrvatskog audiovizualnog centra, svih njegovih nacionalnih i međunarodnih dostignuća. Ne prestaju necivilizirane i neutemeljene objede na moj osobni račun, pri čemu se iracionalna javna omraza ujedno nabacuje na najistaknutije, najuspješnije i najmoralnije članove hrvatske filmske zajednice, a prostačko omalovažavanje obuhvaća najširi krug hrvatskih audiovizualnih autora i djelatnika te njihova sveukupna djela. Javna ustanova HRT neočekivano prednjači u promicanju ovakvih poruka, a hrvatski građani sustavno se truju nelagodom prema najboljem što hrvatska kultura daje posljednjih godina. U Hrvatskoj je na snazi maligni pokret otpora prema temeljnim kreativnim dostignućima vlastite zajednice, neka vrsta autoimune bolesti, antieuropsko gibanje usmjereno prema vjerojatno najotvorenijem i najplodnijem sektoru hrvatske kulture – audiovizualnoj zajednici.
U nesigurnom očekivanju da će moje povlačenje ublažiti ovo stanje, rado najavljujem svoj zahtjev za razrješenjem.
Audiovizualni sektor Republike Hrvatske, značajno razvijen tijekom proteklih pet godina i presudno ovisan o postupcima i potporama Hrvatskog audiovizualnog centra, uključuje materijalne i egzistencijalne sudbine 1.000 hrvatskih građana i njihovih obitelji. Na to se nadovezuju tisuće drugih koje većim ili manjim dijelom uživaju korist sudjelovanja u audiovizualnoj proizvodnji. Hrvatski audiovizualni centar u svom sustavu potpora prati stotine projekata u raznim fazama proizvodnje, a međunarodni poslovi i obveze vezuju naš minijaturni sustav uz mnoštvo započetih nacionalnih i međunarodnih procesa. Sve uključene molim da razumiju složenost tranzicije sustava, te da pomognu da moj odlazak protekne uz što manju štetu po poslovni i operativni tijek, ionako ugrožen krizom koja je nastala početkom 2016., prije punih godinu dana, a zahvaljujući nerazumnim, gospodarski štetnim i temeljno nestručnim potezima tadašnjeg vodstva Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
U međuvremenu molim da se sve sastavnice (Upravni odbor, Hrvatsko audiovizualno vijeće, radni kolektiv HAVC-a te nadležno Ministarstvo kulture) uključe u proces odgovorne tranzicije poslovnih i administrativnih postupaka bitnih za kontinuitet odvijanja nacionalne audiovizualne djelatnosti, u čemu ću im biti na potpunom raspolaganju“, stoji u Hribarovom zahtjevu za razrješenje s mjesta ravnatelja HAVC-a.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI