Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
KULTURA / POLITIKA
Zlatko Hasanbegović (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski filmaši pozivaju državni vrh da ih zaštiti od Zlatka Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegović (Foto: Tris/H. Pavić)

Zlatko Hasanbegović (Foto: Tris/H. Pavić)

Koordinacija Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je pismo sa zahtjevom za hitan prijam predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu. Povod pisma je izjava Zlatka Hasanbegovića kako “treba demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj” te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a “klijentelistička interesna mreža.

 

Priopćenje Koordinacije Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) prenosimo u cijelosti:
“Povod pisma uznemirujući je javni istup saborskog zastupnika dr. sc. Zlatka Hasanbegovića od 6. veljače 2017. godine. Gospodin Hasanbegović u istupu je ustvrdio kako treba “demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj” te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a “klijentelistička interesna mreža”.
Budući da dr. Hasanbegović nije naveo niti jedno ime, bjelodano je kako se njegove riječi odnose mahom na sve filmske djelatnike koji su na taj način djelovali te da je na pomolu pokušaj potpunog urušavanja svih oblika kinematografije u Republici Hrvatskoj.
Kako je uslijedio poziv na linč u pojednim medijima i niz ostrašćenih reakcija te neargumentiranih napada potaknutih istupom dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, želimo upozoriti da je situacija izmakla normama civiliziranog i demokratskog, što izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost brojnih članova filmske zajednice koji su zgroženi najavama nekritičkog rušenja sustava u kojem rade i djeluju.
Zbog svega toga smatramo važnim da se razgovori o budućnosti kinematografije vrate u institucije RH i pozivamo najodgovornije dužnosnice i dužnosnike ove zemlje da nas u tome podrže.”
Pismo potpisuju: Boris T. Matić, Hrvoje Osvadić, Vanja Sremac, Lado Skorin, Tamara Babun, Danilo Šerbedžija, Igor Mirković, Antonio Nuić, Branko Schmidt i Nebojša Slijepčević.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI