Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / KOMENTARI
Anton Vrdoljak okružen uniformama koje jamče kako se radi o ozbiljnom projektu, kako pojašnjavaju na HRT-u (foto: HRT)

HRT:
Megaspektakl ‘General’ režira Vrdoljak, producira Vrdoljak, te snima Vrdoljak

Anton Vrdoljak okružen uniformama koje jamče kako se radi o ozbiljnom projektu, kako pojašnjavaju na HRT-u (foto: HRT)

Anton Vrdoljak okružen uniformama koje jamče kako se radi o ozbiljnom projektu, kako pojašnjavaju na HRT-u (foto: HRT)

Uskoro počinje snimanje megaspektakla ‘General’, kako ga skromno najavljuje HRT na svojim internetskim stranicama. Radi se o filmu o Anti Gotovini kojeg režira Antun Vrdoljak, produkciju ‘potpisuje’ Andrija Vrdoljak, fotografiju Vjekoslav Vrdoljak, a naslovnu ulogu ratnika, pustolova i generala protumačit će Goran Višnjić (zet Antuna Vrdoljaka).  Zanimljivo, netom obezglavljeni HAVC, kojega su tzv. domoljubi optuživali i za to kako dijele novac po obiteljskoj osnovi te za manjak filmova o Domovinskom ratu, za ‘Generala’ je dao – 4,2 milijuna kuna. U nastavku prenosimo dijelove dijelom zabavnog autopropagandnog teksta s HRT-ovih stranica.

– Devetnaest tjedana snimanja, stotinu glumaca te više od tisuću statista na mnogobrojnim lokacijama samo su neki podaci o HRT-ovu megaspektaklu General, igranome filmu i televizijskoj seriji od osam nastavaka koji će govoriti o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine. Jučer poslijepodne se, naime, u prostorima Tvornice željezničkih vozila Gredelj u Zagrebu okupio dio filmske ekipe kako bi isprobao neke od brojnih kostima, uglavnom uniforma, koje će početi nositi već za desetak dana kad i službeno počinje snimanje filma i serije od osam nastavaka – vele na HRT-u i dodaju kako projekt za Hrvatsku radioteleviziju prema knjizi Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general snima produkcijska tvrtka Kiklop film.
Na HRT-u nadalje objašnjavaju zašto se radi o ‘ozbiljnom projektu’. Njihov argument koji dokazuje kako se ne radi o neozbiljnom projektu je taj da su za potrebe filma –  nabavljene brojne uniforme.

Vrdoljak okružen uniformiranim glumcima (foto: HRT)

– Da je riječ o ozbiljnome projektu, svjedoče i mnogobrojne uniforme Hrvatske vojske i njezinih postrojba, bivše Jugoslavenske narodne armije, pobunjenih Srba te Legije stranaca. Kako bi sve bilo što originalnije, brine se kostimografkinja Vedrana Rapić, koja je rekla kako je ekipa bila i u Marseilleu zbog što veće autentičnosti uniforma i obilježja Legije stranaca, u kojoj je dio života proveo i general Ante Gotovina. Dio uniforma dalo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, a dio je kupljen u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te u Srbiji – vele.

„Trebalo je obući i neprijateljsku vojsku“

– Trebalo je obući i neprijateljsku vojsku – rekla je Vedrana Rapić dodajući kako su prikupili više od tisuću uniforma, pa goli i bosi neće biti ni oni koji će imati nezahvalne uloge četnika.
No skladište prepuno uniformi nije jedini dokaz kako se radi o ‘ozbiljnom projektu’.
– O ozbiljnosti projekta govori i podatak da će se snimati na različitim lokacijama kao što su Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj. Pritom je posebno zanimljivo da će oko sedamdeset posto scena biti snimljeno u eksterijerima, što uvelike pridonosi atraktivnosti filma – seriozno pojašnjavaju na HRT-u.
Da su na popis lokacija snimanja dodali i Antartiku, Novi Zeland, Argentinu, Kanare itd., film bi bio vjerojatno još ozbiljniji. Kao što je spomenuto, Ante Gotovina će u filmu biti Višnjić, koji je onomad glumio glavnu ulogu i u punčevom serijskom spektaklu Duga mračna noć.
– Zapaženije uloge imat će Tarik Filipović, koji tumači admirala Davora Domazeta Lošu, zatim Goran Navojec, koji tumaču ulogu zagonetnoga vojnika Hrvatske vojske te Nataša Janjić, koja tumači HRT-ovu novinarku Vesnu Karuzu – vele na HRT-u.
Izgleda kako Penelope Cruz neće biti angažirana, kako je to netko nekad megaspektakularno najavio. Inače, HRT  kao da je u dosluhu s aktualnom HDZ-ovom kampanjom vojnog uniformiranja svekolike hrvatske mladeži, jer nam otkriva i kako se admiral Tarik Lošodobro osjeća u uniformi‘ jer je ‘vojni rok služio upravo u mornarici‘.

Admiral Tarik Lošo se dobro osjeća u uniformi, kako kaže (foto: HRT)

Tarik Filipović nije jedini koji se dobro osjeća u uniformi, vele na javnoj televiziji, jer i u ostatku ekipe već vlada veliki entuzijazam, što ‘jamči da će film i serija biti sjajni’, tvrde.

‘Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata’

– Znate, uniforma uvijek muškarcu daje samopouzdanje, a možda i dozu narcisoidnosti. Moja je uloga zasad tajnovita, glumim pripadnika naših oružanih snaga, dragovoljca koji ima pretpovijest u nekim drugim vojskama, a i vrlo je zanimljiv lik – rekao je Goran Navojec, ne otkrivajući o kojim se to pretpovijesnim vojskama radi.
Antun Vrdoljak, kako kaže HRT-ov izvještaj, nije krio uzbuđenje zbog skoroga početka snimanja. Kako je istakao, ideju o snimanju filma dobio je nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, pojašnjava taj režiser. Ali i o Domovinskome ratu, dodaje. Na HRT-u doznajemo kako je Gotovina – dakako – Vrdoljakov prijatelj. Vrdoljak je došao i do spoznaje odakle nam ‘sve ovo što danas imamo‘, no nije otkrio što je to ‘sve što danas imamo’.
– Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata, a general Gotovina moj je prijatelj još iz toga vremena. S generalom sam se samo kratko savjetovao oko filma – kad je izišao iz zatvora, pitao sam ga hoće li pročitati scenarij, a on mi je samo rekao – ako film bude dobar, zovi me na premijeru, a ako ne bude, nemoj – rekao je Antun Vrdoljak.
A hoće li Gotovina doći na premijeru ili pak neće doznat ćemo dogodine, kad obiteljski megaspektakl Vrdoljakovih bude gotov.

Vrdoljakov ‘General’ nema veze s istoimenim filmom Bustera Keatona

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI