Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Mirela Holy s (Foto ORaH)

Holy:
Iza ideje o vojnom roku eventualno stoje profit i jako velike provizije

Mirela Holy s (Foto ORaH)

Mirela Holy s (Foto ORaH)

Mirela Holy, bivša ministrica okoliša koju je smijenio Zoran Milanović, komentirala je za N1 najavljeno uvođenje vojnog roka, te je ustvrdila da iza te ideje eventualno stoji – profit.

– Jedini možda razlog koji stoji iza toga je želja da se opet troše jako veliki novci na ovaj sustav, koji omogućava jako velike provizije – pojasnila je Holy.
Poznavajući prilike u Hrvatskoj i slučajeve pogodovanja u procesima javne nabave za državne trtke i institucije, višestrukog bojanja tunela i tome slično, lako je moguće da je M. Holy u pravu, te da iza pompe oko uvođenja vojnog roka (vidi TRIS)  ne stoji ni približno nikakva ugroza nacionalne sigurnosti, niti nešto tome slično.
Holy je reagirala nakon jučerašnjeg začuđujučeg lakonskog ‘pojašnjenja’ A. Plenkovića (HDZ) o razlozima zbog kojih treba uvesti obvezni vojni rok.
– “Hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku (vidi TRIS), a idejom o vojnom roku želi se OS RH popularizirati i učini atraktivnim mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sjećaju Domovinskog rata – ‘pojasnio’ je Plenković u svojoj izjavi koja donekle vrijeđa inteligenciju (dijela) istog tog hrvatskog naroda.
 – Mi imamo profesionalnu vojsku i to već dugi niz godina. Oni sada govore da možemo očekivati određene prijetnje i globalne ugroze, s čim se ja slažem. Ali ne vjerujem da se to može riješiti uvođenjem obaveznog vojnog roka, pogotovo onog koji traje mjesec. Po mom mišljenju bilo bi logičnije ponovno uvođenje civilne zaštite i educirati stanovništvo oko sustava civolne zaštite. To bi bilo daleko logičnije ako se u obzir uzimaju globalne prijetnje, klimatske promjene, klimatske migracije, nego da se ide u naoružanje – rekla je Holy na N1, gdje se mogu vidjeti rezultati ankete čitatelj s pitanjem ‘Treba li Hrvatska vratiti obavezno služenje vojnog roka?’.
Većina, odnosno 75.79% anketiranih do sada smatra kako mladići ne trebaju ‘ići u vojsku’, a ostalih 24.21% bi ipak mladim ljudima već danas uvalili puške u ruke.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI