Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Građanska inicijativa prikupljanja potpisa za zabranu glifosata u Europskoj uniji

Građanska inicijativa prikupljanja potpisa za zabranu glifosata u Europskoj uniji

Europska građanska inicijativa prikuplja potpise građana kojima se od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata u cijeloj EU. “Pozivamo Europsku komisiju da predloži zemljama članicama zabranu glifosata, izmjenu postupaka odobravanja pesticida te da širom EU-a odredi obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida”, stoji u zahtjevu Europske građanske inicijative.

Glifosat koji pronalazimo u herbicidima (proizvodima za uništavanje korova) postao je najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena unatoč brojnim kontroverzama oko njegove opasnosti za zdravlje ljudi. Podsjećamo kako je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificirala glifosat kao tvar koja je “vjerojatno kancerogena za ljude”, no Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) tvrdila je suprotno pozivajući se na provedena istraživanja koja nisu dostupna javnosti.
Grupacija Zelenih/ESS-a sredinom prošle godine je među zastupnicama u Europskom parlamentu provela testiranje uzoraka urina na prisutnost glifosata u ljudskom organizmu. Rezultati testiranja dokazali su prisutnost glifosata u mokraći kod svih 48 zastupnika iz 13 država članica Europske unije koji su dobrovoljno sudjelovali u provedenom istraživanju. Najveća razina glifosata u urinu zabilježena je tada kod zastupnika iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolske, dok je najmanja razina glifosata zabilježena kod zastupnika iz Češke Republike, Finske, Irske i Velike Britanije. U prosjeku, zastupnici su u testiranom uzorku urina imali 1,7 mikrograma glifosata po litri, što je 17 puta veća razina od europske norme za pitku vodu (0,1 mikrograma po litri).
Unatoč upozorenjima i kampanji grupacije Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu koja je pokušala spriječiti daljnje korištenje glifosata u EU dok se ne dokaže njegova sigurna uporabaEuropska komisija donijela je u lipnju prošle godine odluku o privremenom tehničkom produljenju korištenja glifosata na 18 mjeseci na području EU-a sve dok Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje do kraja 2017. godine.

 

Zabranimo glifosat i zaštitimo ljude i okoliš od toksičnih pesticida

“Zabranimo herbicide na bazi glifosata, izloženost kojima je povezana s rakom kod ljudi, a dovela je i do degradacije ekosustava”, zahtjev je Europske građanske inicijative koja također ističe kako se znanstvena procjena pesticida za regulatorno odobrenje EU mora temeljiti samo na objavljenim studijama, koje moraju doći od nadležnih tijela javne vlasti, a ne industrije pesticida.
Cilj prikupljanja potpisa građana je i da se širom EU-a postave obvezujući ciljevi za smanjenje uporabe pesticida što bi trebala biti samo polazna točka ka potpunom prestanku korištenja pesticida štetnih za ljude i okoliš.
Europska građanska inicijativa koja od EK traži da državama članicama predloži zabranu glifosata te izmjenu postupaka odobravanja pesticida trebala bi prikupiti milijun potpisa, objašnjava zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec
“Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8 250 potpisa, Europska komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu Europsku uniju”.
Europsku građansku inicijativu protiv glifosata možete potpisati na ovoj poveznici https://sign.stopglyphosate.org/.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI