Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
UKRATKO
Europski parlament ratificirao CETA-u

Europski parlament ratificirao CETA-u

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podržali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane.

Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu  CETA-u trebaju ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti u EU-u, no njegova privremena primjena moći će početi već u travnju ove godine. Privremena primjena isključuje sporne odredbe poput one o arbitraži za investicijske sporove, prenosi Hina
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske namjerava uputiti prijedlog Zakona o potvrđivanju CETA-e u postupak ratifikacije u drugoj polovici 2017. godine. Iz ministarstva su Hini priopćili da očekuju da će procedura završiti do kraja 2017. godine.
Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su sporazum sa 408 glasova za i 254 protiv. Potporu sporazumu dale su velike zastupničke skupine u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), liberali (ALDE), konzervativci (ECR) i veći dio socijaldemokrata (S&D).  Najgorljiviji protivnici sporazuma su zeleni, te krajnje lijevi i desni zastupnici.
U srijedu su protivnici sporazuma prosvjedovali protiv ratifikacije ispred zgrade parlamenta ali u čamcima na kanalu koji okružuju Europski parlament. Nekoliko stotina prosvjednika je noseći transparente i uzvikujući slogane protiv sporazuma blokiralo ulaz u zgradu, no incidenata nije bilo.
CETA će ukinuti oko 98 posto carina na robe i usluge, a također osigurava  uzajamno priznavanje certifikata za niz proizvoda. Kanada će otvoriti svoja tržišta javne nabave na saveznoj i lokalnim razinama kako bi osigurala simetričan pristup tržištu.
U pregovorima je Europska unija osigurala zaštitu za više od 140 europskih oznaka zaštićenog geografskog porijekla za hranu i pića koja se prodaju na kanadskom tržištu. U sporazum su uključene odredbe o održivom razvoju kako bi se očuvali društveni i standardi zaštite okoliša i osiguralo da trgovina i ulaganja koriste objema stranama, navodi Europski parlament.
Kako bi se ublažile bojazni građana da će sporazum dati previše moći multinacionalnim tvrtkama i da vlade neće moći zakonima zaštititi, primjerice,  zdravlje i okoliš, EU i Kanada u preambuli ugovora i zajedničkoj izjavi priznaju državama pravo na zakonsku regulaciju. Stalni arbitražni sud, koji predviđa CETA, imat će 15 profesionalnih sudaca koje će imenovati EU i Kanada. Sve rasprave na tom sudu bit će javne i postojat će mogućnost žalbe.
Protivnici sporazuma izražavaju bojazan da omogućuje velikim multinacionalnim kompanijama da tuže države članice pred međunarodnim arbitražnim sudovima kada vlade donesu odluke u korist interesa javnosti, a na štetu tih kompanija, te tako zaobići nacionalne sudove. CETA bi, smatraju kritičari, tako mogla u ime profita velikih kompanija narušiti standarde javnih usluga i zaštite okoliša u EU-u.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI