Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
DRUGA PARALELA
IunArmia, djeca u uniformi  (foto: printscreen Gtrksmolensk)

Druga paralela – Militarizacija na ruski način

IunArmia, djeca u uniformi (foto: printscreen Gtrksmolensk)

IunArmia, djeca u uniformi (foto: printscreen Gtrksmolensk)

Posljednjih mjeseci hrvatsku javnost zaokuplja jedno novo „ključno“ pitanje za preživljavanje nacije: povratak obaveznog vojnog roka. Vijest koju su prije nekoliko mjeseci brzinom svjetlosti prenijeli svi ovdašnji mediji, opravdano je uzburkala strasti u zemlji te podijelila društvo na pobornike i protivnike uvođenja takve prakse. Ubrzo nakon potvrđivanja od strane predsjedničkog i premijerskog ureda da nije riječ samo o nekakvoj neslanoj šali, počelo se špekulirati o trajanju tog novog vojnog roka, dok se na koncu veliki vođe države nisu odlučili da će mjesec dana biti sasvim dovoljno da se hrvatske osamnaestogodišnjake nauči kako braniti domovinu od moguće invazije.

Nije dugo trebalo da svi oni koji imaju imalo sposobnosti kognitivnog razmišljanja, zaključe kako je takva najava mogla pasti na pamet samo nekome tko je ili pod utjecajem teških opojnih sredstava, ili jednostavno želi skupljati političke bodove među onom populacijom koja oko sebe vidi samo pedere, četnike, Tita, Udbu i vrlo feminiziranu mlađu mušku populaciju. Istini za volju, u čvrstom uvjerenju da treća mogućnost ne postoji, nije lako zaključiti koja je opcija bolja za nas. Ali, ovo nije tekst o hrvatskom vojnom roku, već se radi o savjetu, zbilja dobronamjernom, hrvatskim vlastima da ako baš žele povećati razinu testosterona i borbene sposobnosti u Hrvata, to učini na ruski način.

IunArmia

Naime, dok se u nas sve vrti oko gubljenja mjesec dana ljeta po nekakvim zabačenim vojarnama u pokušaju da se zastarjelo i gotovo beskorisno oružje približi mlađim naraštajima, u Rusiji se to radi kako priliči jednoj „junačkoj“ državi: kreće se od početka, doslovno. Naravno, nije baš zahvalno uspoređivati Hrvatsku i Rusiju, ali ako baš želimo imalo sličiti velikim dečkima, onda je najbolje da ih kopiramo u onome gdje su bolji od nas. A Rusi, e pa oni su daleko bolji od nas. U jeku velikih tenzija između Putina i Zapada, njegov se ministar obrane, vjerojatno ne samostalno, sjetio da bi u slučaju mogućeg oružanog sukoba bilo dobro imati nekakvu dodatnu kvotu topovskog mesa, po mogućnosti mladog i popriličnog naivnog, na raspolaganju. Zbog toga je 29. srpnja 2016. osnovana IunArmia, vojno-patriotska organizacija namijenjena dječacima i djevojčicama od 10. do 14. godine života, putem koje će ovi budući vrsni domoljubi moći naučiti sve što je potrebno za vođenje rata, odnosno kako pravilno izrecitirati zakletvu domovini, nositi uniformu, baratati oružjem te, naravno, kako rastaviti i sastaviti sve moguće puške.
Prema riječima Ministra obrane, Sergeja Šojgua, IunArmia bitna je radi stvaranja „snažne mladosti, mudre i vrijedne domovine“. Na sreću/nažalost, organizacija je za sada temeljena isključivo na dobrovoljnosti djece, koja s obzirom na dob, će sa svojih desetak godina života samostalno odlučiti o pridruživanju ovoj plemenitoj organizaciji. Za sve one koji bi mogli pomisliti kako će to biti prava muka za djecu, nema brige jer je vođa IunArmije, Dmitri Trunenkov (32), olimpijski pobjednik u bobu četverosjedu i svježe osuđeni dopingaš, jasno naglasio kako će se djeca baviti zdravim sportskim aktivnostima, među kojima će biti i skakanje padobranom. Ali, pošto adrenalina nikad dosta, djeca će proći i kroz ozbiljni fizički trening pod pažljivim mentorstvom vojnih instruktora, koji će djecu voditi i na vrlo zabavne „vojno-povijesne“ ekspedicije. Kako prikriti oduševljenje takvom grandioznom idejom? Zaista teško. Toliko teško, da je prošle godine nakon prvih mjesec dana postojanja bilo prijavljeno preko 12.000 djece, dok su vlasti planirale do kraja 2016. taj broj povećati na 20.000.
Želimo li biti iskreni, našli su se tu i neki protivnici takve ideje, poput Valentine Melnikove iz Komiteta majki vojnika, koja je izjavila da se radi o očitom kršenju prava maloljetnika te o pokušaju militarizacije djece, ali je general Aleksandr Kolmakov ubrzo odgovorio izjavivši kako nema ničeg spornog u stvaranju „nove generacije koja će tretirati rusku povijest s poštovanjem te stvarati tako svjetlu budućnost za svoju domovinu“. Zaista, nema se što prigovoriti gosponu generalu. Ali, najbolje uvijek dolazi na kraju. Kako bi sve što bolje funkcioniralo, nakon što je 2015. godine nedaleko Moskve otvoren vrlo poučni zabavni park imena „Patriotski park“, gdje djeca i odrasli svih uzrasta mogu naučiti štošta o vojsci i ratovanju te na kraju zabavnog dana kupiti poneki Putinov suvenir, nova je vijest kako će se u parku sagraditi replika njemačkog Reichstaga, baš one građevine na kojoj su, nama svima dragoj 1945., sovjetski vojnici podigli svoju crvenu zastavu i tako označili praktički kraj Drugog svjetskog rata u Europi. Razlog? Da bi se mladim domoljubima moglo omogućiti da u prvom licu dožive osjećaj jurišanja na Reichstag kojeg su prije 72 godine osjetili njihovi djedovi i pradjedovi. Vrijedno svake pohvale.

Ne toliko inventivni

Ipak, lukavi Šojgu nije prvi kojemu je palo na pamet da stvori takvu organizaciju. Imao je ruski Ministar obrane od koga naučiti, poput npr. od svojih sovjetskih kolega, koji su još od kraja Prvog svjetskog rata imali Komsomol (Komunistička omladinska organizacija) i pionirske organizacije, dok je i Hitler imao svog konja za utrku, odnosno Hitler-Jugend. Naravno, reći će mnogi, ovim organizacijama je pristupanje bilo obavezno, ali ne može ni Šojgu baš sve kopirati od drugih, zar ne? Međutim, sarkazam na stranu, Putinova Rusija je stvaranjem IunArmije jasno pokazala koliko se militarizam sve snažnije vraća u rusko društvo. Razlozi za takvo što višestruki su te je nemoguće ne spomenuti pritiske Zapada, ali i Putinovu težnju da se nametne kao još snažniji igrač na međunarodnoj sceni i nezamjenjivi vođa u domaćoj politici.
U takvom kontekstu IunArmia predstavlja sramotno iskorištavanje djece u najosjetljivijoj fazi života, radi postizanja osobnih megalomanskih ambicija. Nije potrebno neko posebno psihološko obrazovanje da se zaključi kako djeca u predadolescentskoj i ranoj adolescentskoj dobi ne mogu kvalitetno shvaćati pojam rata, jer to naprosto ne može ni većina odrasle populacije. U moru problema kojeg uspostavljanje IunArmije predstavlja za rusku djecu i društvo, valja naglasiti još jednom i retoriku koja prati njeno djelovanje. Naime, ruske vlasti bez ustručavanja naglašavaju kako žele stvoriti savršene buduće domoljube, vojnike i štovatelje države, bez da se pritom spomene činjenica da je takav pristup čista indoktrinacija, ubijanje djetetove slobode razmišljanja i djelovanja, gotovo pa robotizacija i mehanizacija doživljaja države. Takvo što je izrazito opasno, najviše za samu djecu, ali i za cijelo društvo, možda i svijet.
Što se Hrvatske tiče, zabrinjavajuća je činjenica što se ruska retorika o domoljublju i patriotizmu može lako prepoznati i u ovdašnjoj javnoj sferi, a najava vraćanja jednomjesečnog vojnog roka samo to potvrđuje. Za sada je situacija daleko povoljnija od one koja vlada u Rusiji, ali bude li se zapadno društvo nastavilo kretati u ovome smjeru, vrlo brzo će jednomjesečni vojni rok postati prekratak, što je jednostavno nedopustivo. Na nama je da onemogućimo vlasti da poslušaju ovaj ruski savjet.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI