Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Današnje poziranje odgovornih na Poljani (Foto: TRIS)

Bez iznenađenja:
Završena arheološka iskapanja na šibenskoj Poljani

Današnje poziranje odgovornih na Poljani (Foto: TRIS)

Današnje poziranje odgovornih na Poljani (Foto: TRIS)

Druga prezentacija arheoloških iskapanja u Šibeniku u nekoliko dana, i opet – u ništa. Što se Poljane tiče, to je za gradsku vlast dobra vijest, budući stoga rezultati iskapanja neće zaustaviti planirani projekt gradnje troetažne podzemne garaže i uređenja središnjeg šibenskog gradskog trga.

– S ovim činom je završena prva faza prije samih fizičkih radova na Poljani. Druga faza ide paralelno, a to je izmještanje sustava odvodnje. Nakon turističke sezone, počinje kopanje – poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
– Dakle, radovi kreću na jesen, a prestat će do početka turističke sezone 2018. godine, s tim da će se podzemna iskapanja odvijati neometano. Završetkom sezone 2018. krenut će i uređenje samog platoa Poljanje – kaže Burić.
Arheološka istraživanja na Poljani, dakle, nisu donijela nikakva iznenađenja. – Utvrdili smo najmanje dva debela nasipna sloja, koji se dovode u vezu s rušenjem gradskih bedema i bastiona Bernardi, što datiramo u 18. i 19. stoljeće – otkrio je Marko Sinobad, konzervator i nadzornik radova.
– Istraživanje nam je pomoglo da potpuno definiramo gdje se nalaze kopnena vrata, a to je na prostoru Trga kralja Držislava – nadovezao je konzervator Ivo Glavaš.
Radovi uređenja Poljane i izgradnje podzemne garaže na tri etaže trebali bi biti dovršeni do turističke sezone 2019. godine. Cijena: 1.3 milijuna kuna, bez PDV-a.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI