Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA
Stara peškarija danas (Foto: Tris/H. Pavić)

Bageri stižu na šibensku Peškariju:
Lokacijska dozvola nije pravomoćna, ali je izvršna

Stara peškarija danas (Foto: Tris/H. Pavić)

Stara peškarija danas (Foto: Tris/H. Pavić)

Ograđivanjem i pripremama gradilišta okončani su gotovo dva desetljeća dugi prijepori oko izgradnje stambeno poslovne  građevine na mjestu bivše gradske ribarnice u Šibeniku, podignute na mjestu gdje je od 14. stoljeća do bombardiranja u Drugom svjetskom ratu bio samostan sv. Dominika.

U ovoj dugo vremena urbano narušenoj i prilično zapuštenoj lokaciji, koja je sastavni dio najvrjednijeg dijela stare gradske jezgre, u zoni zaštite oko katedrale sv. Jakova, spomenika UNESCO-a, tvrtka Jadran Stanovi gradi  zgradu s devet luksuznih stanova i poslovnim prostorima. Ista tvrtka je otkupila i susjednu zgradu kroz koju prolazi Buta Harolda Bilinića, gdje će urediti ‘Baština hotel’ s 24 kreveta u 10 soba i jednim apartmanom. Dva projekta su osmišljena tako da se nadopunjuju, tako da i njihova građevinska realizacija kreće koordinirano, odnosno istovremeno.

Budući ‘Baština Hotel’ (Foto: Tris/H. Pavić)

Zbog očekivanog utjecaja gradnje poslovno-stambene zgrade, po mnogima predimenzionirane i izgledom neprimjerene građevine, na okolne objekte i ukupnu staru gradsku jezgru, susjedi su je sudski pokušavali osporiti, a prosvjedovali su i arhitekti, zaštitnici kulturne baštine i dio konzervatorske struke. No, sva pravna sredstva kojima se pokušavala zasutaviti gradnja su iscrpljena, iako se na Visokom upravnom sudu u Zagrebu još uvijek čeka pravorijek o valjanosti prethodnog odobrenja izdanog od strane Konzervatorskog odjela u Šibeniku, te se na Upravom sudu u Splitu tek trebaju razmotriti žalbe u postupku osporavanja lokacijske dozvole. Radovi su započeti, iako dozvole nisu pravomoćne. Iz gradske uprave pojašnjavaju kako je moguće da su investitoru u takvoj situaciji izdali dozvolu za korištenje javne gradske površine za potrebe gradilišta.
– Nastavno na vaš upit o gradnji poslovno-stambenog objekta na navedenoj čestici, Grad je izdao dozvolu za korištenje javne površine (cca 553 m2) na rok do 15. svibnja 2017.g. Dozvole za stambeno-poslovni objekt su izdane i izvršne, no nisu pravomoćne. Trenutno se izvode specijalizirani radovi – temeljenje i zaštita susjednih objekata, potom sanacija bedema u cilju zaštite cjelokupnog  prostora, kao i otvaranja Bute za prolaz. Očekuje se da će Buta biti otvorena za prolaz početkom turističke sezone – odgovorila nam je na novinarski upit Mladena Baran Jakelić, v.d. pročelnice Ureda gradonačelnika.

Pravomoćnosti lokacijske dozvole nema jer su je susjedi i Šibenska biskupija na Upravnom sudu pokušali osporiti. Njihova tužba je u travnju prošle godine odbačena je kao neosnovana. Biskupija je faktički izašla iz spora kad je propustila uložiti žalbu na takvu odluku. No, uložili su je susjedi, koji nade polažu u novo ročište zakazano za 5. travnja. Kad će Visoki upravni sud odlučiti o valjanosti prethodnog konzervatorskog odobrenja, nije poznato. Upravo je izdavanje tog dokumenta bio kamen spoticanja u Konzervatorskom odjelu, kojim se bavio Uskok, Ministarstvo kulture provodilo je revizije svih konzervatorskih postupaka te čija su dva pročelnika odstupila s dužnosti ‘iz osobnih razloga’, da bi  Ministarstvo u srpnju 2015. godine privremeno na mjesto pročelnika Konzervatorskog odjela imenovalo načelnika sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine Tomislava Petrinca.
Investitori najavljuju da će do 15. svibnja odraditi rušenje montažnog objekta u podnožju stijena na peškariji, obaviti nužnu sanaciju i čišćenje stijene, zaštitu svih susjednih objekata i temeljenje. Od 15. svibnja povući će građevinsku operativu i oslobodili plato za sezonske manifestacije u gradu, a onda od 15. rujna započeti gradnju. Pa kome krivo, kome pravo.

Budući izgled peškarije

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI