Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
UKRATKO
Amnesty International: Politika podjela obilježila 2016.

Amnesty International:
Politika podjela obilježila 2016.

 

“Otrovna” retorika američkog predsjednika Donalda Trumpa na putu do Bijele kuće predvodila je globalni trend “politike podjela” u 2016. koja je svijet učinila mračnijim mjestom, navodi Amnesty International u svom izvješću.

Uz objavljivanje svog  godišnjeg izvješća Amnesty International poziva ljude diljem svijeta da ne dopuste da retorika straha, krivnje i mržnje nagrize ideje za otvorenim društvom temeljenim na jednakosti.: “Vrijeme je da svi zajedno ustanemo protiv politike demonizacije koja stvara podijeljeni i opasan svijet. Ako svaki pojedinac zauzme stav i djeluje na zaštiti naših ljudska prava, zajedno možemo promijeniti ishod.”
U svojem godišnjem izvješću za 169 zemalja Amnesty International organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su političari napali načela ljudskog dostojanstva i jednakosti želeći biti izabrani i usredotočila se na Donalda Trumpa. Otrovna retorika u njegovoj kampanji primjer je globalnih trendova prema gnjevnijoj politici koja unosi podjele, navodi Amnesty.
Svijet je, ističu, postao “mračnije… nestabilno mjesto”, s porastom govora mržnje prema migrantima diljem Europe i Sjedinjenih Država. “Rani pokazatelji … nagovješćuju vanjsku politiku koja će bitno potkopati multilateralnu suradnju i uvesti u doba veće nestabilnosti i uzajamnog nepovjerenja”.
Što se tiče Hrvatske Amnesty u izvješću za 2016. kaže kako su uvjeti za prijam azilanata bili općenito prikladni, ali da nije bilo dosljedne dugoročne politike njihove socijalne integracije.
Amnesty tvrdi kako u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina te navodi kako se Srbi povratnici suočavaju s problemom povrata imovine, a da je pravo na uporabu manjinskih jezika i pisma i dalje politizirano i neprovedeno u nekim gradovima. Romi su unatoč naporima vlasti da unaprijede njihovu integraciju i dalje suočeni sa znatnim preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju.
Amnesty je ustvrdio kako je razdoblje političke nestabilnosti, pred kraj godine, bilo praćeno porastom nacionalističke retorike i govora mržnje, posebice prema Srbima, izbjeglicama i migrantima.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI