Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Vlada brani ministra Barišića osporavanjem rada Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

Vlada brani ministra Barišića osporavanjem rada Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju

 

Vlada je, sa današnje sjednice, Saboru uputila prijedlog da se odbije zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, koji je prošlog tjedna uputilo 45 zastupnika. Prijedlog oporbe je neutemeljen, poručio je Plenković, koji je u ime Vlade potpisao i očitovanje u kojem se dovodi u pitanje rad Odbora za etiku pa čak i održavanje sjednice na kojoj je Odbor raspravljao o Barišićevom kršenju Etičkog kodeksa.

– Temeljito smo proučili prijedlog i u očitovanju iznosimo argumente i činjenice koje odbacuju sve prijedloge koji su neosnovani i neutemeljeni i predlažemo Saboru da odbije zahtjev o iskazivanju povjerenja ministru Pavi Barišiću – kazao je premijer Plenković.
A u svom očitovanju Saboru, Vlada ne samo da osporava meritornost Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nego dovodi u pitanje i održavanje sjednice na kojoj je odlučivano o prijavi protiv ministra Barišića za kršenje Etičkoga kodeksa zbog plagiranja.
“…nije poznato je li Odbor održao sjednicu na kojoj bi potvrdio zapisnik s prethodne sjednice na kojoj je donio sporno mišljenje. Bez potvrde zapisnika ne može se sa sigurnošću utvrditi da je mišljenje Odbora uopće doneseno odnosno da je ono valjano.”, stoji u očitovanju Vlade.
Vlada također osporava i navode oporbe, iz Prijedloga o pokretanju povjerenja ministru Barišiću, koji se referiraju na mišljenje znanstvenika Ivana Đikića koji je objavio priopćenje pod nazivom ‘Analiza plagijata’, a u kojem je ukazao da “predmetni slučaj nije jedini u kojem je ministar Barišić koristio ideje, misli i riječi drugih autora u svojim autorskim djelima, bez navođenja izvora za te ideje, misli ili riječi, što je postupak koji se jednostavnim rječnikom naziva plagiranje.”
Vlada u obrazloženu navodi kako je “nedopustivo insinuiranje da je ministar i u drugim slučajevima, koristio ideje, misli i riječi drugih autora u svojim autorskim djelima, o čemu dr. Đikić uopće nije pisao.”
“Na ovaj način, podnositelji Prijedloga konstruiraju ‘činjenicu’ koju je navodno utvrdio dr. Đikić, da se radi o modus operandi Ministra u njegovu znanstvenom radu, za što ne predočuju nikakve dokaze, osim pozivanja na tekst dr. Đikića, u kojemu se analizira isključivo članak objavljen u časopisu Synthesis philosophica. Prema tome, moglo bi se reći da Prijedlog sadrži i očite netočnosti”, zaključak je Vlade.
Kao jedan od argumenata Vlada navodi kako se Prijedlog oporbe ne može temeljiti na analizi samo jednog znastvenika:
“Ukoliko se kao apsolutno vjerodostojnom uzima analiza dr. Đikića, mora se postaviti pitanje što je to što dr. Đikića čini neupitnim u dokazivanju da je došlo do korištenja ideja, misli i riječi drugih autora u „prijavljenom“ radu, u smislu plagijata, a ne da je došlo do pogreške, odnosno nenamjernoga ispuštanja određene reference na rad drugog autora. Ne može se temeljem izjave odnosno analize jednoga znanstvenika, koliko god ugledan taj znanstvenik bio, temeljiti stav da se u pojedinom slučaju radi o nečasnim radnjama.”
Cijeli tekst očitovanja Vlade na Prijedlog za izglasavanje povjerenja ministiru Barišiću možete pročitati na ovoj POVEZNICI.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI