Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GRAĐANI
“Vjera u dijalog: religijsko i sekularno u razgovoru” – u Muzeju prekinutih veza

“Vjera u dijalog:
religijsko i sekularno u razgovoru” – u Muzeju prekinutih veza

Večer dijaloga i predstavljanja knjige “Vjera u dijalog: religijsko i sekularno u razgovoru” bit će upriličena sutra navečer, u četvrtak, 12. 01. 2017. u 19 sati u – Muzeju prekinutih veza u Zagrebu. U razgovoru o nužnosti dijaloga sekularnog i religijskog oko bitnih društvenih pitanja, sudjeluju urednici knjige Nebojša Zelič  (Filozofski fakultet u Rijeci) i Zoran Grozdanov (Teološki fakultet “Matija Vlačić Ilirik”), Marina Škrabalo iz  GONG-a i Srećko Koralija, dominikanac sa Sveučilišta u Cambridgeu – svi uz moderiranje Jelene Berković.

Knjigu “Vjera u dijalog: religijsko i sekularno u razgovoru” su u izdanju Centra za kulturu dijaloga I Ex Librisa iz Rijeke uredili Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić.
– U nastojanju da se oko najdubljih pitanja otvori i širi prostor dijaloga, uređena su i tiskana predavanja i razgovori proizašli iz ciklusa predavanja i tribina “Religija i javnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci”.  Tako Regina Ammicht Quinn govori o pitanju pobačaja i analizira sliku žene u kršćanstvu i Rimokatoličkoj crkvi, Norbert Reck govori o “homoseksualnosti”. Predrag Lucić i fra Ivan Šarčević vode izrazito zanimljiv razgovor o kršćanstvu i nacionalizmu. Teresa Forcades kritizira kapitalizam i za postizanje socijalne pravednosti predlaže suradnju. Hrvoje Jurić i Željko Tanjić govore o odnosu siromaštva i kršćanstva, te značenju Crkve siromašnih. Viktor Ivančić, fra Drago Bojić, Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić našli su se u razgovoru o vjerskom i sekularnom ekstremizmu kojeg su zbog velikog interesa nakon Rijeke ponovili i u Zagrebu – kako kažu Lana Bobić i Zoran Grozdanov ispred inicijative U dobroj vjeri,   a koja okuplja ‘vjernike koji žive svoju vjeru uvažavajući uvjerenja drugih’, kako se ističe.
– Radujemo se vašem dolasku, pitanjima, komentarima i ugodnoj večeri dijaloga – pozivaju organizatori u zagrebački Muzej prekinutih veza.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI