Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
IZDVOJENO
Umro je Mladen Bjažić, književnik, novinar i partizan

Umro je Mladen Bjažić, književnik, novinar i partizan

Bjažić je umro u Šibeniku u 93. godini života.

Mladen Bjažić, rođen na Zlarinu 1924. godine, svojom je bogatom karijerom, koja je trajala više od šezdeset godina, ostavio jedinstveni trag u povijesti hrvatske (napose dječje) književnosti, hrvatskoga novinarstva, ali i hrvatskoga stripa i dječjih televizijskih programa. Pisao je pjesme za djecu i odrasle, priče, romane, igrokaze, radiodrame, mjuzikle, putopise, reportaže, zagonetke, recenzije, scenarije te je zastupljen u antologijama hrvatske dječje poezije i u hrvatskim čitankama.
Bjažić je i prvi dobitnik nagrade za životno djelo “Andrija Maurović” za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa “Art 9”.
Sudjelovao je u pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, a prve je novinske tekstove napisao u – partizanima. Kad su 15. travnja Talijani ušli u Šibenik i počeli uspostavljati fašističku vlast Bjažić je imao 17 godina i upravo je završavao 3. razred Učiteljske škole.
Mladen Bjažić umro je jutros u 4 sata u šibenskoj Bolnici, a posljednji ispraćaj bit će na Zlarinu, u četvrtak 26. siječnja, u 15 sati. Barba Mladen bi toga dana napunio 93. godine.
U sklopu projekta „Ratovi i velikani na putu zaborava“, portal TRIS objavio je, u srpnju 2015., intervju s Mladenom Bjažićem, koji možete pročitati OVDJE.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI