Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Tribina “INA, HEP i energetska neovisnost Hrvatske”

Tribina “INA, HEP i energetska neovisnost Hrvatske”


U organizaciji SDP-a danas je održana stručna rasprava pod nazivom “INA, HEP i energetska neovisnost Hrvatske”. SDP ima alternativno rješenje za INA-u, kazao je Grčić ne želeći iznositi konkretne detalje. Bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern istaknuo kako o otkupu dionica INA-e ne treba niti razmišljati ako se nema jasna strategija o njenoj budućnosti.

Namjera je bila kako je kazao predsjednik SDP-a Davor Bernardić potaknuti javnu raspravu o važnim pitanjima za budućnost Hrvatske među kojima je jedno od najvažnijih energetska neovisnost.
Osim SDP-ovaca Davora Bernardića, Branka Grčića, Peđe Grbina, u raspravi su sudjelovati i Mladen Pejnović, Pavle Uroda, Davor Štern, Goranko Fižulić i Predrag Sekulić. Važan stup vizije Hrvatske 21. stoljeća je njena energetska neovisnost, istaknuo je Bernardić te dodao kako oko toga mora postojati nacionalni konsenzus.
– Struja je energent budućnosti i mi smo danas dužni napraviti sve da sačuvamo vrijednost HEP-a i da na nijedan način ne ugrozimo vrijednost INA-e. Za SDP je neprihvatljivo da je jedini model za otkup INA-e prodaja dionica HEP-a, dodao je te istaknuo kako Vlada još uvijek nije pokazala jasan plan kako vratiti INA-u.
– Više se nijedan premijer ne smije skrivati iza izjava “ovo ne možemo objaviti” jer takva politika nas je dovela u situaciju da Ina danas bude u problemu i da Hrvatska danas mora vraćati uzde upravljanja INA-om. Naš stav je da se privatizacija HEP-a, prodaja dionica budućnosti, ne smije omogućiti. Vlada ima odgovornost predstaviti model i financijski plan otkupa INA-e – dodao je Bernardić.
Branko Grčić je kazao kako je SDP za renacionalizaciju INA-e ali je veliko pitanje je li to uopće moguće jer model koji je predstavila Vlada možda pada već na činjenici da nije sigurno kako MOL želi prodati INA-u.
– Otvara se i pitanje da li je model o kojem razmišlja vlada dovoljno financijski kapacitiran. Ako privatizacija HEP-a nije dovoljna za otkup 25 posto dionica onda o čemu mi pričamo – kazao je Grčić. Podsjetio je kako je i vlada Zorana Milanovića, u kojoj je on bio ministar, imala projekt IPO-a HEP-a ali s ciljem da tvrtka dobije novac za nove investicije, a ne da on završi u proračunu.
– Već u toj fazi smo otkrili kako postoji čitav niz problema koji sigurno ne mogu osigurati da se takav model IPO HEP- provede u relativno kratkom vremenu. I sada je vrlo slična situacija pa model vlade i u tom aspektu već pada. Mi nismo za to da se HEP dovede u situaciju da bude u lošijoj poziciji nakon IPO-a.To nema smisla i taj model nije opravdan ni održiv – kazao je Grčić.
Nakon takvog IPO-a HEP bi izgubio 25 posto svoje imovine, a svake sljedeće godine bi ostajao bez 25 posto dobiti koja bi išla novim privatnim vlasnicima, a riječ o iznosu od oko 500 milijuna kuna godišnje, upozorio je Grčić.
SDP ima alternativno rješenje, kazao je Grčić ne želeći iznositi konkretne detalje.
– Uz pretpostavku da MOL želi prodati svoje dionice u INA-i i da je to u vrijednosti 25 posto HEP-a, mi imalo model koji ne uključuje privatizaciju HEP-a već njegovu aktivnu poziciju u kojoj može profitirati, sačuvati svoju imovinu, dobit i pametno ulagati – kazao je Grčić i dodao kako postoji i ideja o širokom energetsko holdingu koji bi jednim dijelom bio u vlasništvu države, a dio bi se mogao ponuditi i institucionalnim investitorima.No taj model, istaknuo je Grčić, ovisi o tome želi li MOL prodati dionice i je li njihova cijena, o kojoj se špekulira u javnosti, zaista niža od tržišne vrijednosti.
Bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern istaknuo kako o otkupu dionica INA-e ne treba niti razmišljati ako se nema jasna strategija o njenoj budućnosti, a kao jedan modela rješavanja problema INA-e naveo je njeno spajanje s MOL-om što je bila i ideja iz 1998. godine u vrijeme kada je bio generalni direktor INA-e.
– Mi smo tada bili vrlo blizu realizacije spajanja INA-e i MOL-a u jednu kompaniju no to se nije dogodilo. No teoretski taj model je i danas moguć. Ako zaboravimo sve ono što je bilo nema razloga da se ne razmišlja i o tom modelu. Ukoliko se 44 posto hrvatskog vlasništva u INA-i pretvori u 15-20 posto hrvatskog udjela u spojenoj kompaniji MOL-INA mi bi ove godine mogli dijeliti dividendu od nekoliko stotina milijuna dolara. Prema staroj ideji u tom slučaju bi Hrvatska ostala kao centar izvrsnosti za ono što je najvrijednije u INA-i a to je plin – istraživanje i proizvodnja, smatra Štern.
Uz spajanje kompanija još jedan model kako je naveo je Štern je i pronalazak strateškog partnera ali koji ne bi ugrozio interese INA-e, a kao primjere je naveo kompanije iz Kazahstana i Azerbejdžana.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI