Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
GRAĐANI
“The Yes Men: Pobuna!”

“The Yes Men:
Pobuna!”

Organizacija Restart i udruge Zelena akcija i Pravo na grad pozivaju na premijeru filma aktivističke skupine The Yes Men. U nastavku je njihov poziv.

Novu dokumentarnu godinu Restart documentary otvara pretpremijerom filma “The Yes Men: Pobuna!” koja će se održati 18. siječnja u 19 sati u dvorani Zelene akcije / FoE Croatia (Frankopanska 1), a otkrit će vam urnebesno zabavnu stranu aktivizma zbog koje ćete novogodišnjoj listi odluka definitivno dodati borbu za okoliš!


Aktivisti skupine The Yes Men Mike Bonanno i Andy Bichlbaum posvetili su život osvještavanju letargične javnosti o toksičnim djelovanjima velikih korporacija poput Shella i Gazproma, i to humorističnim gerilskim pothvatima, nevinim prijevarama te sumanutim javnim istupima. U svojem trećem filmu The Yes Men Are Revolting obratili su pažnju na fenomen globalnog zatopljenja, kombinirajući snimke vlastitih akcija kojima ismijavaju establišment s jednostavnim, simpatičnim animiranim klipovima koji će svakom laiku objasniti pozadinu ekoloških problema.
The Yes Men organiziraju skaredne javne performanse, upadaju na sastanke moćnih korporacija, održavaju lažne press konferencije glumeći glasnogovornike velikih organizacija, lažno se predstavljaju i pri tom se višestruko konfrontiraju sa zakonom te privlače nevjerojatno veliku medijsku pažnju. Već godinama ukazuju na prijeteću opasnost megalomanskih projekata naftnih kompanija koje „osim energenata crpe moć i novac, ugrožavajući prirodu i naše zdravlje“. Njihove sarkastične predstave u jeftinim odijelima i s perikama “bockaju u moćne košnice”, ali često prestaju biti zabavne kad zabavu prekinu osiguranje i policija. Iza kulisa aktivizma, film krije i osobnu priču protagonista. Kako se društveno djelovanje odražava na njihove obitelji, ljubavne veze, ali i obrnuto, kako utječu na vrlo jaku, gotovo bratsku povezanost Mikea i Andyja, dvojca nepokolebljivog u svojoj želji da promijene svijet.
Nakon filma ostanite na panel raspravi “METODE AKTIVIZMA: PRIMJERI USPJEŠNIH JAVNIH AKCIJA U HRVATSKOJ” te saznajte kako pozitivne jesmenovske varke iskoristiti u našim krajevima.
Na raspravi će sudjelovati Tomislav Domes (Pravo na grad) i Bernard Ivčić (Zelena akcija / FoE Croatia)
Film “The Yes Men: Pobuna!” možete pogledati u Dokukino Kic u sljedećim terminima:
19.1. 21:30h
20.1. 19:00h
21.1. 21:00h
22.1. 19:00h
Više informacija i rezervacije ulaznica na www.dokukino.net
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI