Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
IZDVOJENO / PRIJENOS
Talijanski filozof Franco Bifo: “Trampizam” je novi oblik fašizma

Talijanski filozof Franco Bifo:
“Trampizam” je novi oblik fašizma

Franco Berardi Bifo/Foto:HNK Zagreb

Talijanski filozof Franco Berardi Bifo, večeras je, zajedno s Bobbyjem Gillespiejem pjevačem Primal Screama, gost Filozofskog teatra. Fašizam nam kuca na vrata, a problem je da su vrata otvorena, upozorava Bifo.

U intervjuu za  Jutarnji list Franco Bifo daje svoje viđenje današnjeg društva u kojem je, kaže, sada na sceni novi fašizam kojeg naziva- “trampizam”:
– Fašizam nam kuca na vrata, a problem je da su vrata otvorena. Otvorili su ih neoliberali lijevog centra. Sad je vrijeme priznati da nam nema izlaza, i nema povratka natrag. Bolje je biti realan i gledati stvari bez zavaravanja i iluzija. To je novi oblik fašizma, koji radije nazivam “trampizam”, a puni smisao te riječi je nadmašiti, nadigrati, potući, uništiti, nasrnuti, poniziti. Ponižavanje je ključna točka postmodernog fašizma koji već dominira nad slobodom, kulturom, pravdom i razumom.
Bifo kaže  i kako radnicima danas nedostaje solidarnosti i to je razlog zašto glasaju za Trumpa i Orbana.
– Danas su radnici potpuno nemoćni. Nedostaje im politička moć, pregovaračka snaga, a najviše osjećaj solidarnosti. Zato i glasuju za Trumpa, Orbana, Kaczynskog i Putina. Trebamo biti pripravni za dugačko razdoblje mraka, a za vremena mraka trebat ćemo se pripremati za novu eru humanizma i socijalne pravde. No, iskreno ne mislim da će progresivni poticaj i ishod doći od tzv. srednje klase niti od industrijskih radnika. Mislim da će pokretači sljedećeg ustanka i idućeg procesa oslobođenja biti kognitivni radnici, globalna Silicijska dolina, sto milijuna ljudi koji svakodnevno stvaraju i transformiraju globalnu mrežu. Samo oni imaju moć da onesposobe i reprogramiraju ovaj globalni stroj.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI