Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / KOMENTARI
Srđ je na idealnom mjestu za skijaške skokove (foto Facebook)

Snjegofikacija:
Skijaška skakaonica na Srđu, skijaško trčanje na Marjanu, Karlovac – grad na četiri klizališta, Pula – ledena kula…

Srđ je na idealnom mjestu za skijaške skokove (foto Facebook)

Srđ je, po nekima, na idealnom mjestu za skijaške skokove (foto Facebook)

Snježnobijelo ludilo je zavladalo Zagrebom. Kralj umjetnog snijega Milan Bandić istresa cijelu noć kamione smrznute vodene pare po Jelačić placu, te po Kaptolu. Najjači borac protiv globalnog zatopljenja ledeno odgovara na sva pitanja oko financiranja i smisla ove, po nekima apsurdne predstave s umjetnim snijegom od koje se ledi mozak, a po drugima vrsnog tzv. eventa koji će uskoro Zagreb učiniti turističkom destinacijom jačom od Beča i Praga zajedno. Jednima su to snježne radosti, drugima snježne gadosti.

– Ove godine nas Bog pomaže. Imamo najbolji advent u Europi. Bog je pomogao da usvojimo proračun što znači da ćemo ovo sve moći platiti, a Bog nam još dodaje i Svjetski kup u skijanju. Ovo je točka na i – objasnio je gospodar lažnih oborina Bandić tko zapravo stoji iza adventa, proračuna i utrke u skijanju.
A kad je već tako, vrijeme je i da drugi hrvatski gradonačelnici razmisle o radikalnijem pristupu osnježavanja svojih gradova. Dubrovački A. Vlahušić vjerojatno već ima plan da na Srđu bude uređena skakaonica za skijaške skokove.

Snijeg srpske proizvodnje

– Ali u ovom slučaju neće biti riječ o umjetnom snijegu. Odlučili smo se za uvoz pravoga snijega iz Srbije, odnosno s Kopaonika, koji će biti dopremljeni kamionima hladnjačama. Sav snijeg koji se rastopi bit će iskorišten za zalijevanje budućih golf igrališta – kao da kaže visoki neimenovani izvor iz dubrovačke gradske uprave, a koji ne vidi ništa sporno u tome što će biti riječ o snijegu srpske proizvodnje.

Zagrepčani su se odlučile za transport snijega kamionima (foto Facebook)

I aktualni čelnik dalmatinske metropole Baldasar mogao bi spremno reagirati na Bandićevu snježnu rukavicu bačenu u lice: organizacijom svjetskog prvenstva u skijaškom (nordijskom) trčanju oko park šume Marjan. Staza bi bila kružnog tipa, a njezin posebno atraktivan dio bi bio prolazak kroz tunel ispod Marjana. No još atraktivniji će biti način dopremanja snijega, koji je tehnološki znatno napredniji od onoga u Zagrebu ili Dubrovniku.
– Znam da će mnogima zvučati nevjerojatno, ali već tri godine u uredu gradonačelnika u tajnosti spremamo projekt cjevovoda kojim bi snijeg direktno dopremali iz Kupresa u u BiH u Split. Radilo bi se zapravo o snjegovodu koji bi bio dug 86.36 kilometara, sastavljen od 8636 cijevi duljine 10 metara promjera 200 centimetara – kao da ekskluzivno doznajemo od bliskog suradnika splitskog gradonačelnika.
Prema njegovoj želji bit će osnovano i posebno poduzeće imena HOS ili Hrvatska od snijega, a koje će skrbiti o svim poslovima oko izgradnje i korištenja snjegovoda, ali i o budućim unosnim projektima snjegofikacije drugih dijelova Hrvatske i regije.

Trasa mogućeg snjegovoda Split-Kupres

Zadar: Snijeg će doploviti brodovima snjegonoscima

U Zadru pak taje pojedinosti o njihovom snježnom projektu. Iz ureda poduzetnog gradonačelnika B. Kalmete se kao doznaje tek kako će uvoz snijega iz talijanskih Alpi biti provedeno posebno dizajniranom brodovima snjegonoscima izgrađenima u domaćim brodogradilištima, a koji će prometovati od luke Trst do Zadra. Time će i mega projekt zadarske luke Gaženica donekle dobiti djelomični smisao, kako doznajemo.
Navedenim projektima snjegofikacije Hrvatske pridružit će se slični u drugim hrvatskim gradovima, pa se tako pomalo odmrzava projekt Karlovac – grad na četiri klizališta, u kojem će sve karlovačke rijeke biti zaleđene i pretvorene atraktivna klizališta s tribinama na obalama.
Tu je i projekt Pula – ledena kula, a koji planira gradnju 170-metarske građevine od leda, a koja će biti poput tornja nadgrađena nad pulski amfiteatar. To će biti svjetska atrakcija, jer će u njoj u ledu biti izdubljena bob-staza koja će se spiralno spuštati od vrha prema podnožju.
O novim strateškim projektima zamrzavanja vode i vodene pare doznajte više u našim kasnijim izdanjima.

Pulska Arena će biti nadograđena sa 170-metara visokom kulom od leda (foto: Wikipedia)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI