Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Franco B. Bifo i Bobby Gillespie

Rock i filozofija u zagrebačkome HNK

Franco B. Bifo i Bobby Gillespie

Franco B. Bifo i Bobby Gillespie/Foto: Filozofski teatar

Ciklus Filozofskog teatra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastavlja se 29. siječnja gostovanjem vodećega talijanskog filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultne škotske rock grupe Primal Scream Bobbyja Gillespieja.

Neočekivani spoj filozofa i rockera, nije nimalo slučajan i puno je poveznica između dvojice gostiju kaže urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat.
– Bifo je već dulje vrijeme jedan od najzanimljivijih suvremenih filozofa, koji pruža lucidne analize kasnoga kapitalizma, od vala terorizma do pojave novoga fašizma. Grupa Primal Scream posljednjih trideset godina pomiče granice rocka. Kada jedan takav bend odluči napraviti nov album inspiriran upravo Bifom, logično je pozvati ih upravo na Filozofski teatar.
Bifo i Gillespie su se, kako ističe Srećko Horvat, formirali su se kroz pojavu punka, što je poslužilo kao “nulta godina” za njihovu političku subjektivaciju i daljnji razvoj, kako filozofije tako i rocka. Prošlo je točno trideset godina od prvoga albuma grupe Primal Scream, a Bobby je prije toga svirao i u kultnome Jesus and the Mary Chain, dok je Bifo, poslije osnivanja piratske radio stanice Radio Alice, surađivao s Felixom Guattarijem u njegovoj šizoanalizi, posvetivši se istraživanju kasnoga kapitalizma.
Svoj skorašnji dolazak u Zagreb Bobby Gillespie komentirao je ovako:
– Volio bih govoriti o tome kako to da radikalni mislioci poput Horvata i Varoufakisa, Bifa i Žižeka ne dosežu do djece radničke klase. Kada ja i moji prijatelji posjećujemo takve događaje, uvijek nam u oči padne odsustvo radničke klase, upravo onih kojima je prijeko potreban takav sadržaj, inspiracija i ideje.
– Ne mogu se ne složiti s Bobbyjem, što je i razlog zašto smo ga pozvali u HNK. Sigurni smo da bi Primal Scream napunio Jarun, ali ovo je jedinstvena prilika da umjesto uz gitare i bubnjeve, čujemo Primal Scream u filozofskoj i političkoj izvedbi – rekao je Srećko Horvat.
Kako bi ponudio program za najrazličitije ukuse i znatiželju, Filozofski teatar u sljedećim izdanjima najavljuje goste kao što su slovenski filozof Mladen Dolar, najradikalnija europska časna sestra Teresa Forcades i grupa Laibach.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI