Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
(Re)privatizacija HEP-a i Ine :  Dalić u kupe, Bulj u (referendumske) špade

(Re)privatizacija HEP-a i Ine :
Dalić u kupe, Bulj u (referendumske) špade

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, zadužena je, izgleda, umiriti hrvatsku javnost nakon najave premijera o reprivatizaciji Ine, i to prodajom 25 posto (minus jedna dionica) HEP-a. Kako se vijest nije tako dobro primila kod građana, sada smo izloženi intenzivnom uvjeravanju Vlade u dobrobit najnovijeg ad hoc poteza Plenkovićeva tima, kojemu, reklo bi se, ne vjeruje čak ni koalicijski partner – Most.  Ili bar njihov najeksponiraniji saborski zastupnik Miro Bulj koji otvoreno zagovara referendum građana o tom pitanju.

Dalić tvrdi: Iznosim politiku Vlade, dakle, HDZ-a i Mosta!

Martina Dalić, međutim, izrijekom kaže kako ona prenosi vladinu politiku, a to znači ono o čemu su se dogovorili HDZ i Most. Netko očito nije o tome informirao Bulja, ili HDZ kao „stariji i jači“ partner opet prejudicira stav i raspoloženje  „mlađeg i slabijeg“…
Vlada će, tvrdi Dalić, donijeti Zakon o HEP-u kojim će utvrditi da država, koja u svom vlasništvu zadržava 75 posto plus jednu dionicu Hrvatske elektroprivrede, ima apsolutnu kontrolu nad ovom  moćnom državnom tvrtkom, a reotkupom Molovih dionica vratit će pod državnu kontrolu i nacionalnu naftnu kompaniju.
No, je li Most tako siguran, kao HDZ, u ovu transakciju koja mnoge podsjeća na početak priče o „rasprodaji“ Ine, koja je, također, krenula s 25  posto dionica na tržište na kojem se Hrvatska opasno poskliznula? Može li se doista dogoditi, kako neki već spekuliraju, da Most blokira prodaju dijela HEP-a?

Bulj neumoljiv: Samo hrvatski narod može odlučiti o prodaji HEP-a!

– Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod. Smatram da bi svaka  odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa –  oglasio se na svom FB profilu Mostov zastupnik Miro Bulj. Doduše, Bulj se ograđuje kako je riječ o njegovom osobnom stajalištu, a ne stavu Mosta, no, stječe se dojam kako hiperaktivni Sinjanin i nije baš glumio „slobodnog strijelca“ ovom objavom.
Dalić, međutim, tvrdi kako u javnost istupa u kapacitetu potpredsjednice Vlade, dakle, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta kao koalicijskog partnera, da su sve odluke koje iznosi iskomunicirane i predstavljaju politiku Vlade, pri čemu se bez krzmanja pozvala i na Božu Petrova. Prodaja dionica HEP-a i kupnja MOL-ovih udjela u Ini, objašnjava Dalić, dvije su odvojene transakcije, no obje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. A zadržavanje 75 posto dionica HEP-a znači potpunu kontrolu države u Hrvatskoj elektroprivredi, kakva je i sada sa stopostotnim vlasništvom države. Dakle, imali 75 posto ili 100 posto HEP-a, isto je, uvjerava nas potpredsjednica Vlade, s tim da za račun onih 25 posto od prodaje HEP-a, država dobija 100 posto Ine. Zanimljiva matematika. A znamo da su naši političari u tim operacijama naprosto nenadmašni. Valjda otud i strah od zajamčene državne kontrole…
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI