Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Predstavljen “Osvit”- časopis za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja

Predstavljen “Osvit”- časopis za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja


Prvi broj “Osvita”, godišnjaka za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja, predstavljen je danas u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”. “Osvit” je krajem prošle godine pokrenuo Ogranak Matice hrvatske Šibenik.

Prvo izdanje predstavili su glavna urednica časopisa i predsjednica šibenske Matice Zdenka Bilušić te članovi uredništva: ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo, ravnatelj šibenskog Muzeja Željko Krnčević, ravnatelj Gradske knjižnice Vilijam Lakić te stručni voditelj u Np Krka dr. sc. Drago Marguš.
Vilijam Lakić je predstavljajući prvo izdanje časopisa istaknuo kako je riječ je o prvom časopisu koji se u Šibeniku objavljuje nakon više od pola stoljeća.
– U Šibeniku 1945. godine objavljen prvi broj časopisa istog naziva ali koji je od drugog broja imao naziv Šibenska revija koja je imala visoke domete i visoku razinu – istaknuo je Lakić.
Osvit je prvo izdanje šibenskog ogranka Matice hrvatske, pa iako je ideja o izdavanju časopisa postajala već dugo zaživjela je tek u 2016. godini, kazala je Zdenka Bilušić.
– Kad sam preuzela vođenje šibenske Matice zacrtala sam sebi kao glavi zadatak izdavanje ovakvog časopisa. Na pripremama za izdavanje počeli smo raditi prije nepunih godinu dana, a kako ova vremena nisu sklona kulturi i umjetnosti posao nije bio ni jednostavan ni lak. Časopis je objavljen krajem prošle, za Šibenik obljetničke, godine, a promoviramo ga u 2017. koja je također obljetnička i to za Maticu hrvatsku koja je osnovana prije 175 godina -kazala je Bilušić.
U prvom broju Osvita na dvjestotinjak stranica više je od 30 autora s tekstovima iz područja povijesti umjetnosti, prirodoslovlja, arheologije, književnosti…i naravno svi su vezani uz kulturnu i prirodnu baštinu šibenskog kraja.
– Šibenik je po svom kulturološkom značenju, po svojoj povijesti i onome što baštini, dužan imati ovakav časopis. Mislim da imamo dovoljno snage i dovoljno ljudi da Osvit zaživi, kazala je Bilušić dodajući kako se nada kako će ostvariti i plan da se časopis objavljuje dva puta godišnje.
Prvi broj Osvita tiskan je u 500 primjeraka, a po cijeni od 50 kuna prodaje se u knjižarama Matice hrvatske.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI