Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / VODA
PP Vransko jezero poziva na suhozidnu radionicu i obnavljanje puta prema lokvi Benči

PP Vransko jezero poziva na suhozidnu radionicu i obnavljanje puta prema lokvi Benči

Lokva Benča/ Foto: PP Vransko jezero

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero vas poziva da se pridružite akciji krčenja starog puta prema lokvi Benči i radionici suhozidne gradnje.

Lokva Benča je posljednja prirodna velika lokva u Parku prirode Vransko jezero koja je nekada služila kao pojilište za stoku, a danas je vrijedno stanište za rijetku vrstu slatkovodnog puža Anisus vorticulosus.
Ovo jedinstveno vlažno područje u Parku prirode Vransko jezero, osim što pročišćava i upija vodu, utječe i na ublažavanje klimatskih promjena. Napuštanjem ekstenzivnog stočarstva, a vjerojatno i zbog veće dostupnosti vodovodne vode u okolici Parka, stari putevi prema lokvi Benči u potpunosti su neprohodni i obrasli u makiju.
Veći dio puta između dva suhozida prema Benči već je iskrčen tijekom prosinca i siječnja, a daljnjim čišćenjem putova planiramo formirati pješačke i biciklističke staze od jezera sve do Pirovca, navode iz PP Vransko jezero.
Zato put pod noge, nešto alata pod ruku i prokrčimo put do male lokve i još manjeg puža.
Akcija krčenja i radionica obnove suhozida na starom putu prema lokvi Benči održat će se u subotu, 4. veljače, od 10 -14 h. Okupljanje je kod info centra u lučici Prosika u 9:30 h. Iz PP Vransko jezero pozivaju sve zainteresirane da se jave na email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon: 023/283-181, do četvrtka, 2. veljače. Ponesite svoj alat ako ga imate (škare, pile, rukavice), a svi sudionici će imati osiguranu marendu.

Važnost močvarnih staništa

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije – Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti. Konvencija je plod borbe za zaštitu močvara koje su jedne od najvrijednijih ekosustava na Zemlji.
Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija ovog međunarodnog sporazuma sklopljenog radi zaštite ekosustava, od 2. veljače 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj koje je od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa: Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa“, odabrana je kako bi ukazala na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji i smanjenju utjecaja, posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI