Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
(Foto: Jozica Krnić)

Oproštaj od Ive Brešana:
‘Njegova veličina zdrobila je stijene života’

(Foto: Jozica Krnić)

(Foto: Jozica Krnić)

Prijatelji, suradnici, kolege i nekadašnji učenici danas su se, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, oprostili od Ive Brešana, književnog barda koji je preminuo 3. siječnja u Zagrebu. Komemoraciji su prisustvovali i članovi Brešanove obitelji, vodeći ljudi Grada i Županije te brojni šibenski kulturni djelatnici.

– Danas se opraštamo od čovjeka čija će djela ostati zlatnim slovima upisana u povijest hrvatske književnosti, britkog intelektualca, osebujnog umjetnika i našeg dragog Šibenčanina. Napustio nas je velikan, a prije svega čovjek koji je volio i živio svoj Šibenik – rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.
U ime Županije šibensko-kninske govorio je župan Goran Pauk, a ispred Ministarstva kulture nazočnima se obratio državni tajnik Ivica Poljičak.
– Kao dramski autor, Ivo Brešan ostavio je duboki trag u hrvatskom teatru i jedan je od naših najizvođenijih dramatičara u inozemstvu. Svojim dramama Brešan je stvaralačku autonomiju gradio stvarajući dijalog između mitskog i aktualnog, povijesnog i suvremenog, visokog i niskog, knjiškog i pučkog, svetog i profanog – rekao je Poljičak te nastavio: – Milje je, kao što znamo, domaći, najčešće Dalmatinska zagora, a usto je neizbježan i politički kontekst. Njegove drame su u isto vrijeme i svojevrsne studije mentaliteta, prikaz ljudske primitivnosti i prijetvornosti.
Od Ive Brešana oprostili su se i njegovi prijatelji, Dubravko Jelačić Bužimski i Pero Mioč. Miočev govor bio je posebno emotivan i iscrpan.
– Njega više nema, a jest. Govori, a zanijemio je. Govori još glasnije, raste, a nema ga. Raste još silnije, trijumfira, a izgubio je bitku. Izgubio je bitku s tijelom, sa životom? Ne, u Brešanovu slučaju, to nije tako. On se, jednostavno, više nije mogao smjestiti u život. Njegova veličina zdrobila je te stijene života, da bi se izdigla i da bi na nas pogledala čvrsto, kao da je od najčvršće bronce – rekao je Mioč.
Fotogalerija Jozice Krnić:
Tags: ,

VEZANE VIJESTI