Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
Krka iznad Roškog slapa (foto NP Krka)

NP Krka obilježio 32. rođendan:
Krka nije izdvojen otok, ona ne smije i nikada neće biti izdvojena iz lokalne zajednice

Krka iznad Roškog slapa (foto NP Krka)

Prezentacijom rada i novih projekata u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ obilježila je 32. rođendan.

– JU Nacionalni park Krka osnovana je prije 32 godine s ciljem da štiti prirodne i kulturne vrijednosti koje se nalaze na 110 kvadratnih km prostora Krke i Čikole. Kao i na počecima smjer nam je uvije isti. Osnovna i primarna misija i najvažniji zadatak Javne ustanove je čuvati prirodnu i kulturnu baštinu – istaknuo je ravnatelj JU Nacionalni park “Krka”, Krešimir Šakić.
Krka je u 32 godine od od atraktivnog lokalnog izletišta prerasla u nacionalni pa i internacionalni brand što pokazuje kontinuirani porast broja posjetitelja, istaknuo je Šakić te dodao kako to predstavlja i nove izazove.
– Prošle godine smo po prvi put prešli brojku od milijun posjetitelja i koliko nas god to veseli, jer je pokazatelj uspješnosti rada, toliko predstavlja i izazov odnosno nameće promjene u upravljanju prostorom Parka. Značajan broj posjetitelja rezultira i dobrim financijskim prihodom pa je naša obaveza da taj novac uložimo i vratimo u zajednicu jer Krka nije izdvojen otok i ona ne smije i nikada neće biti izdvojena iz lokalne zajednice. Ona je tu zbog ljudi i lokalnih zajednica na čijem se teritoriju nalazi i treba je uvijek na takav način promatrati – kazao je Šakić dodavši kako je samo prošle godine NP Krka s milijun kuna sufinancirao rad brojnih udruga i kulturnih društava sa područja županije.
Šakić je izdvojio i veliki broj ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu koja su kontinuirana proteklih godina upravo s ciljem da se sve veći broj posjetitelja disperzira sa Skradinskog buka.
-Već nekoliko godina radimo na projektu Eko kampusa Puljani koji za Krku ima dvostruku ulogu. S jedne strane on bi trebao biti generator razvoja cijelog okolnog kraja, a s druge strane on mijenja koncept posjećivanja prostora Parka. Naime, većina posjetitelja je zainteresirana za prirodne ljepote, a Eko kampus Puljani je orijentiran na jedan drugi segment i trebao bi biti jezgra razvoja edukativne i istraživačke djelatnosti – kazao je Šakić.

Ravnatelj JU Nacionalni park “Krka” Krešimir Šakić

No ulaže se i na području Skradinskog buka, dodao je Šakić izdvojivši rekonstrukciju pristupnih cesta, koja je u tijeku, u vrijednosti 7 milijuna kuna.
– Vrlo važan projekt koji je u završnoj fazi pripreme je i uređenje privezišta za brodove koji posjetitelje prevoze od Skradina do Skradinskog buka što će povećati protočnost posjeta. Kako će interes za prostor Parka konstantno rasti  uvodimo i nove promjene u upravljanju posjetima. Zato smo od ove godine uveli promjenu u cijenama ulaznica, odnosno posjetitelji koji dolaze iza 16 sati imati će jeftiniji ulaz,a uvodimo i još jedan proizvod kojim posjetiteljima po povoljnijim uvjetima nudimo obilazak Skradinskog buka uz vodiča u trajanju od dva sata. Na takav način zadržavamo broj posjeta ali rasterećujemo temeljni fenomen Skradinski buk – najavio je Šakić.
Prošlost i sadašnjost Krke naziv je virtualne izložbe koju je predstavila ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić. Riječ je o izložbi koja predstavlja kulturnopovijesnu i prirodnu baštinu rijeke Krke i njezina porječja te djelovanje Nacionalnog parka „Krka“, a pripremljena je u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Uz vremensku crtu koja prikazuje raznovrsne poveznice čovjeka i rijeke Krke, od pretpovijesne prisutnosti do suvremenih posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“, virtualna izložba nudi cjelovite preslike knjiga, razglednica, zemljovida i starih hrvatskih novina i časopisa koje se bave Krkom, kao i uvid u stručne i znanstvene radove o kulturnopovijesnoj i prirodnoj baštini Krke.
JU Nacionalni park Krka danas je premijerno predstavila i novi promotivni kratki film koji u time lapse tehnici prikazuje oko 200 tisuća noćnih fotografija Krke autora Maria Romulića.
U povodu rođendana JU „NP Krka“ je i darivala vlasnike godišnje ulaznice u NP „Krka“ besplatnim ulaznicama za večerašnju izvedbu komične opere „Turia i Plamenko“.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI