Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
NASA: 2016. je bila najtoplija godina u povijesti

NASA:
2016. je bila najtoplija godina u povijesti

Prošla 2016. godina proglašena je najtoplijom u povijesti, izvijestila je u srijedu Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF (World Wide Fund for Nature) te pozvala na hitne međunarodne akcije.

NASA i američki Državni ured za oceane i atmosferu (NOAA) proglasili  su 2016. najtoplijom zabilježenom godinom na globalnoj razini, priopćio je WWF te poručio kako su rekordne temperature zabilježene u prošloj godini signal za hitnu međunarodnu akciju.
– Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada. Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo – poručio je voditelj odjela za klimu i energiju WWF-a Manuel Pulgar Vidal.

Klimatske promjene koje je prouzročio čovjek diljem svijeta već destabiliziraju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktici do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastavit će utjecati na vremenske uvjete u 2017.
– Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo usmjerenje prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti suradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje tog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su nužne za prijelaz na ekonomiju budućnosti – ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima-istaknuo je Vidal.

Temperature zraka u 2016., kako je pokazalo danas objavljeno izvješće NASA-e i američkog Državnog ureda za oceane i atmosferu (NOAA), najviše su zabilježene u posljednjih 136 godina odnosno od 1880. godine od kada se podatci sustavno prikupljaju i bilježe.
Prema analizi NASA-e prošle je godine prosječna globalna temperatura bila viša za 0,99 stupnjeva Celzija u odnosu na prosjek iz sredine 20. stoljeća. To čini 2016-tu trećom godinom za redom u kojoj se “postavlja novi temperaturni rekord”.
Prosječna površinska temperatura na Zemlji porasla je za oko 2 stupnja Celzija od kraja 19. stoljeća, a ta je promjena posljedica porasta emisije ugljičnog dioksida na koju je utjecao čovjek, ističe se u izvješću.
Promjene u prosječnoj temperaturi na Zemlji od 1880-2016. NASA je prikazala u ovom videu u kojem su temperature niže od prosječnih prikazane plavom bojom, a one više od prosječnih crvenom bojom:

Tags: ,

VEZANE VIJESTI